Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I-ball – kanonkamera

Publicerad: 21 november 2008, 10:46

En kamera som kan skjutas iväg och hjälpa soldater att se framåt


Vad sägs om en kamera som tål att skjutas iväg med granatkastare för att ge en översikt av fiendens grupperingar?

Företaget Dreampact Ltd., från Edinburgh, som består av före detta HP-tekniker som slutat på Agilent (fd HPs instrumentdivision) har utvecklat en kastkamera, en digitalkamera som kan kastas av fotsoldater eller skjutas upp med granatkastare för att ge en ögonblicksbild av fronten, när man inte själv kan sticka upp huvudet, eller när situationen framför är allt för komplicerad, med gränder och prång, och krypskyttar på taken.

I-Ball är en portabel, trådlös projektilkamera som kan ge soldaterna en 360-graders vy i form av realtidsvideo av området framför dem. Kameran kan kastas in i ett rum eller skjutas med granatkastare och sända tillbaka bilder till en handhållen enhet under flykten och efter att den landat. Den fungerar i temperaturer under minus 32 grader och över 44 grader, så den kan användas i stridsvagnar och i obemannade flygfarkoster (UAV).

Inuti bollen sitter två bildsensorer och två fish-eye-objektiv. Data sänds tillbaka till en markstation där det behandlas i en snabb FPGA-processor som kompenserar för spinnet och vridningen i luften och visar en sann 360-gradersbild i realtid. Kameran är visserligen bara ett koncept under utveckling just nu, men utvecklarna anser att den nog kan vara i aktiv tjänst inom två år. Idén presenterades i engelska försvarsministeriets idétävling Competition of Ideas 2007.

Kast- och skjutbara kameror är inget nytt. Både MacroSwiss och Rafael Armament Developmen tillverkar sådana. Skottarnas övertag ligger i bildstabiliseringen, som kan göra kameran användbar vid snabba, skakiga rörelser, som i en stridsvagn eller hängande under ett obemannat flygplan.

Läs mer hos www.dreampact.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev