söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

””I dag hade inte Indah Kiat fått låna””

Publicerad: 20 mars 2003, 10:00

Nordea svarar på kritiken från Svenska Naturskyddsföreningen att de bidrar till regnskogskövling i Indonesien. – Lånet gavs för flera år sedan innan vi hade utarbetat de verktyg för miljöanalys vid kreditbedömning som vi använder nu. I dag hade vi inte givit Indah Kiat något lån, säger Lena Höglund-Rosén på Nordea.


Nordea utsattes i tisdags av kritik från Svenska Naturskyddsföreningen och nätverket Swedwatch för att ha givit krediter till ett systerföretag till den ökända massaanläggningen Indah Kiat på Indonesien, vars verksamhet bidrar till regnskogsskövling och omfattande sociala och miljömässiga problem som följd.

– Vi vill absolut inte medverka till att regnskog skövlas, säger Lena Höglund-Rosén, group media relations, Nordea.

– De senaste ett och ett halv åren har vi jobbat hårt med att ta fram instrument för att aktivt medverka till en bättre miljö. Frågan har verkligen tagits på allvar högt upp i styrelsen. Därför känns den här kritiken som ett hårt slag, säger hon.

I dag skulle alltså inte Indah Kiat fått några krediter av Nordea. Innan man beviljar ett lån tittar man enligt Lena Höglund-Rosén alltid på miljöaspekten. Lånet till Indah Kiats systerföretag gavs av Nordeas föregångare i samråd med Exportkreditnämnden. Om Nordea har någon kontakt med Indah Kiat i dag kan inte Lena Höglund-Rosén svara på.

Enligt uppgift ska de ha givit krediter på 73 miljoner dollar, men den siffran avvisar Lena Höglund-Rosén.

– Jag kan inte gå in på detaljer på grund av banksekretessen, men det handlar om en bråkdel av den uppgivna summan, säger hon.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev