Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I dag infaller ”Overshoot Day”

Publicerad: 1 augusti 2018, 06:57

Foto: PIRO4D/Pixabay

Idag infaller den dag då mänskligheten gjort av med budgeten av förnybara resurser för 2018. Resten av året lever vi över våra tillgångar.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

För varje år som går infaller ”Overshoot Day” allt tidigare. I år infaller den dag då mänskligheten gjort av med budgeten av förnybara resurser redan den 1 augusti. Det är två dagar tidigare än 2017. De fem månader som återstår av året lever vi över våra tillgångar. Globalt sett lever vi människor som om vi hade 1,7 planeter att röra oss med och i Sverige som om vi hade tillgång till fyra jordklot. 60 procent av människans ekologiska fotavtryck orsakas av koldioxidutsläpp.
Enligt organisationen Global Footprint Network som myntat begreppet Overshoot Day är de viktigaste åtgärderna för att minska fotavtrycket och skjuta den ödesdigra dagen framför oss att ställa om till mer kompakta och integrerade städer med hållbara, effektiva och förnybara energi- och transportsystem, samt att minska matsvinnet. Tillsammans med forskningskoalitionen Project Drawdown har konsultfirman McKinsey kartlagt de mest effektiva åtgärder som företag, nationer och individer kan ta till för att flytta tillbaka Overshoot Day. Här följer några exempel:

Pressa ner koldioxidutsläppen
Genom att halvera koldioxidutsläppen kan vi flytta tillbaka Overshoot Day 93 dagar, något som skulle innebära att vi hamnar på samma nivåer som under 1970-talet. 87 procent av koldioxidfotavtrycket orsakas av fossila utsläpp. Om alla företag, organisationer och individer åtog sig att reducera utsläppen i linje med Parisavtalets 2-gradersmål skulle mänsklighetens koldioxidfotavtryck ligga nära noll år 2020. Idag kommer bara 17, 5 procent av den globala energikonsumtionen från förnybara källor men förhoppningsvis kommer de nära 400 företag som ansökt om att få sina utsläppsmål godkända av Science Based Targets Initiative (UNSD) att göra skillnad.

Energieffektivisera byggnader
Företaget Schneider Electric har inlett ett samarbete med Global Footprint Network för att titta på hur man kan reducera koldioxidutsläppen från byggnader. Enligt företagets beräkningar skulle Overshoot Day kunna flyttas tillbaka minst 21 dagar om alla existerande bostadshus, industribyggnader och datacenters utrustades med ny smart och energieffektiv teknik samtidigt som elnätet uppgraderades för att klara av att hantera energi från förnybara källor.

Motverka matsvinn
Livsmedel är en nyckel om vi ska klara av att möta världens hållbarhetsutmaningar. När jordens befolkning växer samtidigt som klimatförändringar och andra miljöproblem gör att odlingsmarkerna minskar måste vi bli bättra på att ta vara på resurserna. I samarbete med the Economist Intelligence Unit har Barilla Center for Food & Nutrition Foundation (BCFN) utvecklat Food Sustainability Index. Indexet gör det möjligt att beräkna hur mycket odlingsmark länder förlorar varje år. Kina är ett exempel på ett av de länder som förlorar stora arealer odlingsmark. Varje år försvinner 8 procent odlingsbar mark på grund av naturkatastrofer och föroreningar. Men trenden går att vända. Om köttkonsumtionen ersätts med vegetabiliska livsmedel och matsvinnet minskas med 50 procent kan vi flytta tillbaka Overshoot Day 93 dagar.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev