måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I dag tar jordens resurser slut

Publicerad: 20 augusti 2013, 05:33

Med nuvarande konsumtionstakt kommer vi att behöva två jordklot 2030.


I dag den 20 augusti är dagen då mänskligheten har konsumerat naturens budget för i år, enligt Global Footprint Network och Världsnaturfonden WWF. Under resten av årets fyra månader kommer vi att knapra på naturkapitalet, tära på fiskbestånden och lagra mer koldioxid i atmosfären, skriver organisationen på sin webbplats.
– Det kan låta heldeppigt, men trenden går att vända. Med politisk vilja kan vi minska fotavtrycket och starta omställningen mot ett resurseffektivt och hållbart samhälle, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Dagen då naturens budget överskrids kommer allt tidigare på året.1987 inträffade det den 19 december, 2011 den 26 september och i fjol den 22 augusti, enligt SVT.
I början av sextiotalet använde mänskligheten cirka två tredjedelar av resurserna, men i mitten av sjuttiotalet passerades den kritiska gränsen då vi började använda mer resurser än vad jorden kan ge.
Framför allt är det användningen av fossila bränslen som är den starkast bidragande orsaken till överskonsumtionen, enligt WWF.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev