Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I dag tog Greta Thunberg över den stora scenen på Cop 25

Publicerad: 11 december 2019, 09:50

Foto: Björn Anderberg

Världens beslutsfattare lyssnade när Greta Thunberg i dag på morgonen klev upp på klimattoppmötets stora scen.


Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Greta Thunberg har än en gång hållit ett tal som kommer att citeras och skapa stor uppmärksamhet i hela världen. I den största salen på Cop 25, fullsatt till sista raden, med hela världens media på plats, steg Greta Thunberg på onsdagsmorgonen upp i talarstolen.

­– För ett och ett halvt år sedan pratade jag inte med någon, men sedan förstod jag att jag hade något att säga. Och nu har jag talat offentligen i över ett år och jag har lärt mig att man ska börja med något personligt. Men då är det bara det som citeras så i dag ska jag hålla mig till fakta, sade Greta Thunberg.

Stora delar av talet var tydliga referenser till var vetenskapen står i dag och att det inte finns tid att tveka eller vänta. Hon konstaterade att 100 företag står för 75 procent utsläppen och att de rikaste 10 procenten står för hälften av alla utsläpp.

– Så där är vi igen och det är mitt budskap. Hur kan ni lyssna på detta och bara applådera? Hur kan ni lyssna på detta utan att känna panik och ilska? 

– Om en bil kör i full fart mot ett barn tittar man inte åt sidan. Då springer man ut och räddar barnet, sade hon.

Greta fortsatte med att konstatera att de som inte lyssnar inte är värst, det farligaste är de som låtsas lyssna, låtsas vara på rätt sida i historien och sedan bara fortsätter som om ingenting står på spel.

– Och här på Cop finns de. Cop har blivit någon slags arena för att få låta bli.

Slutligen konstaterade Greta Thunberg att vi snart stiger in i ett nytt decennium.

– Jag har rest mycket det här året och jag har sett hur lite människor vet, hur lite även de som bestämmer vet. Men det håller på att förändras och det finns hopp. Jag har sett det hos folk. Människor kräver förändring, och de kommer inte sluta. I den fria världen har vi demokrati och det betyder inte bara att vi röstar. Det är demokrati varje sekund, varje dag och vi kommer fortsätta att kräva förändring. 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatavtal

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.