Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I höst korsar de Atlanten

Publicerad: 16 augusti 2016, 08:00

Elin Bergman, ansvarig för partnersamarbeten på WWF och tidigare ordförande på Cradle Net, har tagit tjänstledigt för att segla över Atlanten. Under resan kommer hon att blogga om vad hon ser och vad som händer med haven.


Ämnen i artikeln:

WWF

Hur långt har ni kommit?

– Nu är vi i Danmark. I november börjar vi seglingen över Atlanten, sedan seglar vi till Galapagosöarna och vänder. Planen från början var att segla jorden runt men det hinner vi inte, dessutom har vi en liten femåring med oss på vissa etapper och han ska börja skolan nästa år.

Har du mycket erfarenhet av segling?

– Jag har seglat i olika kompisgäng. I medelhavet har jag seglat varje sommar de senaste 11 åren. Jag har också seglat i Svalbard och på Nya Zeeland och haft två egna båtar innan den här.

Kommer du att jobba under resan?

– Jag har tjänstledigt men WWF driver en höstkampanj så jag tänkte passa på att blogga lite för dem, skriva om vad jag ser och vad som händer.

– Sedan jobbar jag ju också med cirkulär ekonomi, bland annat har jag tidigare varit ordförande för Cradel Net. En stor inspirationskälla för mig är ju världsomseglaren Ellen MacArthur. Hon seglade ju i och för sig ensam och det gör inte jag, men det ska bli väldigt intressant att ha vårt eget lilla ekosystem ute på havet och tänka på de oändliga resurserna på samma sätt som hon gjorde.

Vad har ni observerat på miljöområdet så här långt?

– Det är ju övergödningen och algblomningen man ser i Östersjön. I går var vi på Öland och utmed Kalmarsund ligger det ju alger i drivor som stinker. Jag känner folk som bor där och de har berättat att många av bönderna är väldigt upprörda över att man knappt kan bada där längre som man gjorde när de växte upp, men det ser inte kopplingen till överanvändningen av gödsel som rinner ut i Kalmarsund.

– En annan sak man märker är att det är obehagligt tyst, inga sjöfåglar, inga fiskar som hoppar. Det är väldigt öde i Östersjön. När mina föräldrar var yngre seglade de mycket och de har berättat att det alltid var så mycket liv med fåglar och sillen som kom i stim, så är det inte längre.

Vad tror du att ni kommer att få se ute på Atlanten?

– Det ska bli intressant att se hur långt ute man kan vara och ändå se hur människor har skitat ner. Vi är lite rädda för containrar också. Det finns många containrar som har fallit av containerskepp och som ligger där ute och flyter. De kan förstöra båten, eller i värsta fall sänka dem.

Läs mer om resan på Elin Bergmans blogg: http://www.theadventure.se

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

WWF

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.