Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

I’ll have a blue Christmas on Sydpolen

Publicerad: 23 December 2008, 11:50

Vissa drömmer om en jul hemma, andra gillar det bättre på en snöskoter på Sydpolen


Tanken på en vit jul verkar magisk för de flesta. Ägna då en tanke åt den grupp forskare som får glömma denna festhelg för att kunna delta i ett nytt projekt i ett av jordens ogästvänligaste områden, till stöd för ESAs CryoSat-experiment.

CryoSat-2 ska mäta istäckets tjocklek

Tyska vetenskapsmän från Dresdens tekniska universitet och Alfred Wegener-institutet kommer att tillbringa fyra månader på de enorma frusna vidder som kallas ”Den blå isen” nära den ryska flygbasen Novo och arbeta med validering av värden för CryoSat-2.

Att världens isar håller på att minska är nu fastställt. ESAs CryoSat-2-satellit ska mäta tjocklekförändringen på både den flytande isen i världshaven och istäcket på land. För att kunna mäta den relativt tunna havsisen och den kilometertjocka isen inne på Antarktis krävs mycket speciella instrument och databehandling. CryoSat-2, som ska skickas upp mot slutet av 2009 klarar detta med en ny radarhöjdmätare kallad Synthetic Aperture Interferometric Radar Altimeter-2 (SIRAL-2).

Till skillnad från de flesta andra glaciärer och istäckta områden vid polerna är den antarktiska blå isen unik på så sätt att den består av ett flak av hård, gnistrande, polerad is helt utan snö. Detta område helt utan snö har visat sig vara särskilt användbart för att bestämma hur noggrann höjdmätaren ombord på CryoSat är.

”Den blå isen kommer att bli ett unikt område för kalibrering av CryoSat”, säger professor Reinhard Dietrich från Dresdens universitet som är projektledare. ”Eftersom ytan i princip består av polerad is kommer den att reflektera CryoSats radar utan att denna behöver tränga igenom ett snötäcke. Detta kommer att ge en ökad förståelse för höjdmätarens funktion, vilket kommer att vara kritiskt om vi ska kunna mäta den totala massaförändringen i polarområdena med hjälp av höjdmätare”.

Fikapaus på den blå isen. Varmt kaffe med stekt pingvin när det är minus 50 grader! Mumsegott.

För närvarande är en expedition bestående av två forskare från Dresdens tekniska universitet ute på isen och gör noggranna höjdmätningar av ytan med GPS som dras efter snöskoter. De kan mäta höjdförändringar ned på centimetern när. De båda har hållit på med sina mätningar sedan den 10 november och hoppas vara klara med sin första färd tvärs över området till jul. Om allt går som det ska kommer alla mätningar att vara klara i februari 2009 varefter forskarna åker hem till Tyskland igen och påbörjar den detaljerade analysen av sitt dyrbara data.

Medan mätningarna pågår på marken kommer forskare från Alfred Wegner-institutet att flyga över isen med flygplanet POLAR5 och göra höjdmätningar med laser och radar utefter samma rutter som markteamet. Mätningarna från flygplanet ska utföras med ESA:s Airborne Synthetic Aperture and Interferometric Radar Altimeter System (ASIRAS) i avsikt att simulera mätningarna från CryoSat.

När man jämför mätningarna från marken och luften kommer man att kunna göra en bättre uppskattning av de mätningar som CryoSat sedan kommer att göra från rymden.

”Denna expedition är ESA:s första CryoSat-expedition till Antarktis” säger Malcolm Davidson, ESA:s CryoSat Validation Manager. ”Expeditionen till Antarktis blå is 2008 ska ge oss en bättre uppfattning av hur CryoSats radar samverkar med isen och i slutänden ge oss en uppskattning av den kritiska noggrannhet som behövs för CryoSat, när den väl skjutits upp.

You’ll be doing allright,
with your Christmas of white,
while I’ll be förintad av laser

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.