Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I praktiken: Eget verktyg öppnar ögon på Vattenfall

Publicerad: 10 augusti 2012, 10:43

Ett egenutvecklat verktyg knyter samman en rad olika miljö- och hållbarhetsstandarder och får folk som inte är insatta att förstå vad hållbarhet verkligen är.


GRI, Global compact, iso 14001, iso 26000, WBCSD och så vidare – hållbarhetsarbete är fullt av standarder, dokument och direktiv. Nu har Vattenfall byggt ett eget verktyg som ska systematisera hållbarhetsarbetet och matcha det mot en stor del av de standarder som finns.

Det är ett databaserat verktyg som kallas Sustainability platform och nu berättar man för första gången om det.
– Det handlar om en unik sammanställning som systematiserar arbetet och synliggör hur allt hänger ihop. Många bygger verktyg som jämför kanske två eller tre standarder eller direktiv, men det finns vad vi vet ingen som samlat så många i samma verktyg, säger Magnus Enell på Vattenfall.
Han var med och utvecklade plattformen tillsammans med bland andra Monica Bowen-Schrire. Enligt dem erbjuder verktyget en systematisk metod att möta hållbarhetsaspekter och identifiera områden där man kan bli bättre.
Man kan kan också kartlägga leverantörer och intressenter längs organisationens värdekedja och identifiera riskområden och möjligheter.

Efter att ha prövat verktyget i verksamheten har de sett flera fördelar.
– När vi låtit våra verksamheter prova Sustainability platform har vi sett att folk verkligen har börjat förstå vad hållbarhet är, säger Magnus Enell.
Den allra största fördelen är att verktyget så tydligt visar vilka hållbarhetsaspekter som är relevanta och vilka som är mindre viktiga och inom vilka områden man behöver göra mer.
– Genom att man kan se på de enskilda komponenterna inom hållbarhet blir allt tydligare. Sustainability platform gör det lättare att prioritera i stället för att försöka göra allt samtidigt, säger Monica Bowen-Schrire.

Vattenfall har nyligen organiserat om och skapat en ny enhet som ska koordinera hållbarhetsarbetet i hela koncernen. Då kan det nya verktyget vara till stor hjälp.
– Det stora värdet med det är att man så tydligt kan se vad man ska börja jobba med. Man ser vad som är viktigt och det leder till att man faktiskt gör saker, säger Andreas Regnell som är chef för stabsfunktionen Strategy & sustainability.

Än så länge är Sustainability
platform uppbyggt i programmet Excel, men tanken är att det så småningom ska bli webbaserat. Utvecklingen har skötts av tre personer på intern arbetstid under ”lediga stunder” och pågått i drygt ett år. Några tankar på att sälja verktyget finns än så länge inte, men Andreas Regnell säger att det ”förstås inte är uteslutet”. n

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.