Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I praktiken: Tio konkreta råd för en mer hållbar valrörelse

Publicerad: 16 september 2010, 06:35

Hållbarhetsgurun Janpeter Bergqvist ger konkreta råd till folkvalda.


– 10 000-tals svenskar är partpolitiskt engagerade på riks- eller lokalnivå. De påverkar därmed även miljön i sig, inte bara sina medmänniskors åsikter om den. Att partierna själva har ett ansvar att ligga i framkant är en självklarhet, säger Jan Peter Bergkvist på konsultföretaget Sleepwell.

Här är hans råd till folkvalda som vill vara en del av lösningen.

- Utbilda alla i principerna för hållbarhet. Grunden för varje framgångsrikt miljö- och hållbarhetsprogram är att alla deltar. Att ge kunskap till alla är förutsättningen.
- Ledare: Föregå med goda exempel. När ord och tanke förkroppsligas i handling blir de trovärdiga och övertygande. Hitta gärna en egen miljöåtgärd som ingen annan politiker gör – det ger pluspoäng.
- Upphandla hållbart. Ställ tuffa krav på både produkt- och serviceleverantörer. Ifrågasätt meningslösa reklamartiklar tillverkade under osäkra förhållanden på andra sidan jordklotet.
- Res hållbart. En tydlig och funktionell resepolicy är en självklarhet.
- Schysst fika. En enkel men viktig signal i världens näst mest kaffedrickande land är att endast servera Krav- och rättvisemärkt kaffe och te (samt socker och mjölk) och tydligt berätta om det. Inget politiskt beslut har väl fattats i Sverige utan kaffe?
-  Vinn på återvinning. Att alla på kansliet/kontoret har tillgång till bra källsorteringsmöjligheter och att dessa är synliga för besökare visar att ni har insett att återvinning är en förutsättning för en hög och hållbar levnadsstandard framöver.
- Möts och kommunicera smart. Använd digitala lösningar vid rutinmöten och koncentrera resurserna på att skapa gröna möten vid viktiga tillfällen som partistämmor och dylikt.
- Bygg och inred hållbart. Se till att ha klara regler för hur naturliga materialval, förnybar energi, tillgänglighet och säkerhet kan hjälpa till att skapa en miljö som återspeglar att er politik bidrar till en hållbar framtid.
- Användbarhet – bortom medömkan. Alla våra mötesplatser, kanslier och kontor såväl som resten av samhället ska vara tillgängligt för alla. När detta blir verklighet också för webbplatser, valsedlar och broschyrer har vi nått ett steg längre.
- Kommunicera framgång. Att göra goda miljöinsatser och inte berätta om dem är dumt. Var tydlig, låt era aktiviteter spegla er miljöpolitik.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.