Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

I sommar tas de första gifttunnorna upp ur Östersjön

Publicerad: 11 juni 2012, 06:28

Nu är det klart vilka företag som är ansvariga för de 23 000 gifttunnor som dumpades på 50- och 60-talet.


SVT Nyheter rapporterade i helgen om att länsstyrelsen i Västernorrland nu diskuterar med Fortum och Akzo Nobel om saneringskostnaderna för de 23 000 gifttunnor som dumpades i Östersjön och Bottenhavet på 50- och 60-talet. Bland annat handlar det om nio ton kvicksilver.

Det var framför allt i havet utanför Sundsvall som plåttunnorna dumpades, med innehåll av kvicksilverhaltig katalysatormassa ingjuten i betong. Det hela skedde dock med myndigheternas tillstånd. Ansvariga bolag tros vara Stockholms superfosfatfabrik, numera Fortum Ljungakraft och Casco Nobel, numera Akzo Nobel Bygglim.

– Om man inte tar upp det kommer det sakta naturligtvis att läcka ut i Östersjön. Det här var tillåtet när det gjordes, i dag är det inte tillåtet och måste hanteras. Vem ska bära kostnaden, samhället eller företagen, säger Lennart Gladh på Världsnaturfonden till SVT Nyheter.

I sommar ska tre tunnor tas upp för undersökning. Enligt SVT Nyheter hoppas länsstyrelsen att företagen är med och betalar för saneringskostnaderna både för de tre tunnorna men också för saneringen som följer.

– Rent generellt är det så att där vi har ett ansvar är vi med och tar vårt ansvar, säger Maria Fiskerud, kommunikationschef på Akzo Nobel.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.