Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

I världsklass – Sveriges snålaste datorhall

Publicerad: 17 Februari 2010, 07:13

Gräddan av grönt! Datorhallar är en typ av industri som bara ägnar sig åt en sak: förbruka el. Den som gör av med minst el förtjänar ett pris.


Ämnen i artikeln:

CleantechGrön ItMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Sungards relativt nybyggda datorhall i Sätra utanför Stockholm belönades igår (tisdag) med Coromatics pris Årets Gröna Datorhall 2009. Sungard, ett co-locationföretag, räknar med att den nya datorhallen med PUE 1,23 sparar dem en miljon kronor i energikostnader årligen jämfört med om de skulle ha en standardhall med PUE 1,6, vilket betyder ungefär halva energikostnaden. Bakom utmärkelsen står Coromatic som är experter på IT-kontinuitet, och som varje år uppmärksammar en hallägare som på ett framträdande och innovativt sätt arbetar för grön IT.

Sungards VD Håkan Björklund solar sig i berömmelsen i ett av hallens futuristiskt designade fönster. Priset består av en datorgolvplatta i kraftigt glas med inskription.

Det går inte att komma undan: någon måste trots allt vara bäst. Men hur gick det till? Sungard vann titeln före Hammarö Kommun, Energimyndigheten, Svenska Kraftnät, TDC Hosting, Östersunds Kommun och Invid Jönköping, baserat på en hel mängd faktorer. Bland dessa fanns inte bara elförbrukningen med utan även miljöfaktorer i övrigt, som avfallshantering och vilken el man har valt att använda. Att hallen i Sätra dessutom är förberedd för att kunna exportera värme till fjärrvärmenätet väger också in. Förra året vanns priset för övrigt av Tekniska Verken i Linköping.

Hallens PUE-tal (Power Usage Efficiency) på 1,23 måste vara bland de bästa i världen. Amerikanska energimyndigheten har observerat PUE-tal ned till 1,2, medan 1,5 – 1,7 är vanligare i dagens energisnåla hallar. 2,0 har varit vanligt tidigare, dvs att hälften av den intagna energin går bort till kylmaskineri och försörjningsutrustning. I övrigt är Sverige ett bra alternativ för alla som vill köra sina servrar med litet carbon footprint eftersom vi inte har så mycket gas-, olje- och koleldad kraft, utan mest använder ren vattenkraft, kärnkraft och vindenergi. Sungard har bättrat på sitt rykte ytterligare genom att bara köra på vindgenererad el. Det gör visserligen elen dyrare, men det är den gröna tanken som fått väga tyngst.

Två gröna kamrater håller det gröna priset emellan sig. Plattan är en tung best och inget man håller på fri hand direkt.

Nu är det ju Coromatic som byggt hallen också, och är det egentligen inte så att Coromatic bara delar ut ett pris till sig själva? Nej. Det är kunden som har beställt hallen och angivit vika egenskaper (initial kylförmåga, initialt antal UPS:er, utbyggbarhet, brandklasser) den ska ha och Coromatic som byggt enligt order, om än med sina egna erfarenheter av energibesparingar inbakade. Det är sedan upp till kunden att bruka och driva hallen som han finner för gott. Coromatic är en stor aktör på marknaden med utmärkta kunskaper i ämnet och då är det inte mer än rätt att de ska få dela ut ett ärofyllt pris. VD Maths Waxin inser att det kan komma att betraktas ur fel vinkel, men framhåller att tävlingen har varit öppen för alla och att det är den gröna tanken som fått väga tyngst vid bedömningen.

Fettisdagen till ära var det grön semmelfest hos Sungard. Semlorna var försedda med gröna marsipanblad.

Totalt byggdes 85 datorhallar i Sverige under 2009 och alla har fått vara med om att nominera just sin hall till priset. Eftersom Coromatic har byggt 65 av dessa är det kanske inte så underligt att ”deras” hall vann, men man framhåller att tävlingen annonserats till alla hallägare och dessutom i god tid för att alla i demokratisk anda ska få vara med och tävla.

Genom att enbart använda el producerad av vindkraft minskar Sungard sina utsläpp av koldioxid med 713 ton per år mot om man skulle köpt standardel. Med en grön semla i handen säger Sungards VD Håkan Björklund:

– Visionen med datorhallen i Sätra var att sätta en ny, grön standard för företag och organisationer som vill hyra serverplats utifrån driftsäkerhet och miljöhänsyn. At vi får årets pris är mycket hedrande.

Plattnedläggelsen. Golvplattan hamnar mitt i stora förbindelsekorridoren så igen ska kunna missa den.

Och sen då? Vilka nya grepp är på väg in i datorhallarna nu? Fresh Air Cooling är nästa steg. Där uteluften är tillräckligt kall kan man värmeväxla den direkt med halluften utan att använda kylanläggning över huvud taget och då går verkningsgraden upp rejält. Fast frågan är om det är lämpligt i Stockholm. En annan teknologi som är på väg in är likspänningsmatning av datorerna. Då sparar man in ett DC/AC-omvandlarsteg i UPS-en och kan vinna ytterligare 30% verkningsgrad i denna. Det kan tyckas obetydligt när en typisk UPS redan ligger på 93%, men med en halv megawatts inmatad effekt året runt blir det trots allt till stora siffror.

De två lyckliga vid den nedlagda plattan. Den är dessutom självlysande och syns i mörkret, tål att köras över med pallyft och inunder den finns ett spännande kylvattenrör som ska förses med belysning. Det är roligt med lite experimentanda.

Sungard: www.sungard.se
Coromatic: www.coromatic.se
Hallens tekniska uppbyggnad och teorin bakom PUE-talet har redan beskrivits i en artikel: http://techworld.idg.se/2.2524/1.279019/supergron-datorhall-sparar-miljoner

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.