Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

IBM avsaltar haven

Publicerad: 16 Mars 2009, 11:04

Ett nytt membran är bara en liten del av en stor satsning på hantera resursen vatten smartare.


På konferensen World Water Forum i Instabul lägger IBM fram resultatet av ett års intensiva studier av vattenproblemen i världen, gjorda tillsammans med expertis från vetenskap, industri och politik. I stort handlar det om ett halvdussin system som med sensorer och simuleringar övervakar, styr och analyserar tillgångar och behov av vatten, dess kvalitet och pris.

På vägen tillkom en lösning på ett problem med avsaltning: Klor saboterar membranfilter som används för att avsalta vatten. Tillsammans med forskare från områden med vattenproblem, som Texas, Japan och Saudiarabien, där man avsaltar mer vatten än någon annan stans, finns nu ett membran som tål klor.

Samtidigt som det avsaltar, filtrerar det också arsenik, som är ett stort problem på många håll. I milt basiska miljöer blir membranets joniserande hydrofoba molekyler hydrofila. Och i samma basiska miljö joniseras arsenik och kan filtreras tillsammans med saltet.

Det finns ingen vattenbrist, slår IBM fast. Det finns faktisk två triljoner liter färskvatten till varje människa på jorden. Två miljarder miljarder liter – och allt vi behöver är två tre liter om dagen. Det vi saknar är system att hantera vatten, system som kan hjälpa människor, företag och nationer att använda vattnet smartare.

Därför laddar IBM upp med en rad tjänster. Några exempel:
Water Resorces som kombinerar sensorer med analys och visualisering för att hantera vattnivåer, vattenkvalitet och användning.
Water Utilities för vattenleverantörer som räknar fram effektivaste vägen till roi, räntabilitet, och bästa sättet att undvika förorening.
Water Metering som samlar data från olika intressenter och brukare och som distribuerar översiktlig information i realtid så att de kan samarbeta.

Dessutom redovisar IBM ett projekt i Irland, där Galwaybukten numera för sina vågor och strömmar, sitt undervattensliv och sina föroreningar analyserade av ett system som fakstisk finns upp i det nu så aktuella molnet. Alltså ute på nätet

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.