måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IBM bygger supermikroskop

Publicerad: 15 januari 2009, 09:16

Med en ny teknik har IBMs forskare byggt ett mikroskop som har 100 miljoner gånger högre upplösning är dagens motsvarighet.


Magnetröntgen, MRI, har inneburit något av en revolution inom vården. Med MRI kan läkare och forskare se in i en persons kropp och nu är det dags för en ny generation av MRI-system.
Det är forskare vid IBM och Stanford University som utvecklat en teknik som kallas Magnetic Resonance Force Microscopy, MRFM. Precis som MRI utnyttjar MRFM magnetiska fält, men den nya tekniken kan detektera ultrasmå magnetiska strömmar som MRI inte kan upptäcka. Upplösningen med MRFM blir 100 miljoner gånger högre än med MRI.

Det gör att MRFM kan användas som ett mikroskop och visa hur exempelvis virus och proteiner beter sig i 3D. Elektronmikroskop har i och för sig ännu högre upplösning, men de förstör känsligt biologiskt material och kan därför inte användas till samma saker som MFRM.

Hittills har forskarna lyckat komma ner i en upplösning på fyra nanometer när de undersökte ett virus. För att undersöka strukturen på proteiner och hur de samverkar med varandra måste upplösningen bli ändå något bättre, men forskarna hoppas snart nog kunna klara av det också.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev