Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IBM sätter miljöpress på underleverantörer

Publicerad: 23 april 2010, 05:45

It-jättens 28 000 underleverantörer måste skaffa full miljökoll. Misslyckas de kan de åka ut.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den amerikanska it-jätten IBM riktar hårda miljökrav mot 28 000 större underleverantörer i 90 länder. Leverantörerna måste införa kontrollsystem för bland annat energiförbrukning, utsläpp av växthusgaser och för återvinningssystem.

Dessutom måste leverantörerna rikta samma krav mot sina underleverantörer, dock förutsatt att det handlar om företag vars varor och tjänster utgör en betydande del av omsättningen i IBM:s globala leverantörskedja, skriver New York Times. Leverantörerna ska dessutom sätta upp miljömål där framstegen som görs ska vara offentliga.

– Det är uppenbart att det finns finansiella fördelar för inköpare världen över i att vara innovativa med sina leverantörer. På lång sikt, i takt med att jordens resurser förbrukas, går priserna upp. Vi har redan sett stora prisökningar och problem med vatten, säger John Paterson, inköpschef på IBM, till New York Times.

Sverige utgör inget undantag från direktivet, system för uppföljning ska in hos IBM:s underleverantörer även här.

– Vi har påbörjat dialogen med våra huvudleverantörer även i Sverige. Många av våra leverantörer har det, men inte alla. Och nu vill vi hjälpa dem att etablera processer och system, säger Anders Hermansson, presschef på IBM.

IBM kommer inte att sätta några numerära mål för underleverantörerna. Målet med åtgärden uppges istället vara att systemsätta metoder för datainsamling av olika miljöparametrar.

Någon deadline för underleverantörerna har inte heller spikats.

– Tidplanen är inte satt eftersom alla har olika förutsättningar, säger Anders Hermansson.

Det ska inte betyda att det går att slippa undan åtgärder och ansvar. Till New York Times säger IBM:s Wayne Balta att man vill att företagen ska ha anpassat sig till kraven i början av 2011. Att misslyckas kan bli dyrbart.

– Slutgiltigt, om en leverantör inte kan anpassa sig till kraven på miljö och hållbarhet, kommer vi att upphöra att göra affärer med dem, säger John Paterson till New York Times.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.