Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IBM ser en skön ny värld om fem år

Publicerad: 28 november 2008, 08:00

IBM har tittat i kristalkulan för att se vilka de fem viktigaste innovationerna kommer att bli under de närmaste fem åren och bland annat har de hittat en – kristallkula.


IBM har startat en liten tradition där de varje år utser de fem innovationer som de tror kommer att påverka oss mest under de närmaste fem åren. Årets lista har precis släppts och en av innovationerna är en kristallkula som kan förutspå vår hälsa.

Det är i alla fall så IBM beskriver billiga DNA-analyser som kan visa vilka sjukdomar vi har förhöjd risk att få. IBM tror att sådana tester kommer att kosta under 200 dollar (1 600 kronor) om fem år och då kommer många att tycka sig ha råd med att få en personlig DNA-analys.

I listan finns också solceller i form av tunna filmer som kan sättas på väggar, läggas på trottoarer och egentligen monteras på alla platser där solen skiner. Röststyrning av datorn och webbsajter som pratar med dig ska vi också få se tror IBM. Vi kommer även att handla mer på webben och då kommer vi att få hjälp av digitala assistenter som bland annat kan tala om för dig vilken slips som passar bäst ihop med kavajen du just köpte.

Sedan kan vi glömma bort glömskan. Allt vi gör, säger och ser kommer att spelas in av små mikrofoner och kameror som vi alltid bär på oss. Om det är riktigt lagligt överallt kan möjligen vara en fråga och så får vi hoppas att det går att sätta varningsmarkeringar för de riktigt pinsamma ögonblicken som man absolut inte vill återuppleva i slowmotion.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev