Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IBMs superdatorer mest energieffektiva

Publicerad: 4 augusti 2010, 04:33

Mississippi State University använder numera världens mest energieffektiva datorer i form av x86-cluster vid modellering av orkaner i Mexikanska Golfen.


IBMs superdatorer är världen mest energieffektiva, enligt listan Supercomputing Green500 som släpptes den 2 juli 2010 av Green500.org.

Listan visar att 17 av världens 20 mest energieffektiva superdatorer är uppbyggda med IBMs högpresterande datorteknologi. I listan finns datorer från allt från Kina till Tyskland och USA, som används för en mängd olika uppgifter, såsom astronomi, klimatförutsägelser och farmacevtisk forskning. IBMs maskiner innehar 64 av listan övre 100 positioner.

iDataPlex-servern med två Intel Xeon 5600-processorer och upp till 128 GB minne, vilket ger upp till 168 CPUer per iDataPlex-rack.

IBM har länge haft energieffektivitet som en av de viktigaste parametrarna vid utveckling av datorsystem, däribland prestanda per watt vid de allra tyngsta belastningarna. Därför har systemen visat sig vara de effektivaste, såväl som de med mest överkomligt pris. På så sätt vinner man två fördelar, lägre energikostnader och lägre kostnader för kylning. Så kan till exempel kunder som vill upp i petaflop-prestanda och använder sig av IBM Blue Gene/P – som visar sig vara mer än 40% effektivare än andra superdatorer på marknaden – uppnå energibesparingar på mer än en miljon dollar per år.

Världen mest energieffektiva system är för andra gången i rad tre stycken QPACE-system baserade på IBMs PowerXCell 8i-processor. De tyska Jülich Supercomputing Centre, Regensburgs Universitet och Wuppertals Universitet ligger alla överst på Green500-listan. Vart och ett av systemen klarar mer än 773 MFLOP per watt inmatad energi.

IBM har det bredaste urvalet generella superdatorer på Green500-listan, däribland Blue Gene, Power-servrar, System x iDataPlex, BladeCenter och olika hybridkluster.

Klustret som Mississippi State University har, är det mest energieffektiva x86-clustret på listan och det ligger på 9:e plats. Det iDataPlex-baserade klustret befinner sig i universitetets High Performance Computing Collaboratory (HPC2) och har fem gånger högre prestanda än universitetets förra kluster, som inte tillverkades av IBM, och förbrukar halva effekten. Universitetet använder datorn tillsammans med IBMs Rear Door Heat eXchanger, som faktiskt kyler hela datacentralen.

Sk Intelligent Cluster uppbyggda i System X-rackar, med BladeCenter- och iDataPlex-servrar.

På klustret körs en hel mängd olika forskningsprojekt inom flera ämnesområden, från flygforskning och flödesdynamik till modellering av orkaner i Mexikanska Golfen. Detta kluster är den största superdator MSU någonsin haft och den medger att forskarna kan tackla ännu komplexare problem, som att köra kod som utvecklats vid NASA Marshall Space Flight Center för analys av rymdskyttelns framdrivning.

”Universitetets viktiga forskning kan drivas framåt fortare med hjälp av det nya IBM-klustret, däribland samarbetet med olika myndigheter och företag. Samtidigt kan vi minska våra kostnader för energi och kylning och dessutom förbruka mindre utrymme” sade Trey Breckenridge, administratör för drift och högprestandadatorer vid MSU. ”Det här passar utmärkt in i MSUs miljömedvetna hållning och gör att vi får ut mesta möjliga av universitetets resurser.”

Klustret på MSU består av tre fullständiga iDataPlex-rackar. En standardkund som använder sig av tre sådana rackar med IBMs kylsystem, kan förvänta sig att spara 16.000 dollar eller 80.000 kronor per år i energikostnader.

Listan Green500 utges av Green500.org. Den innehåller en rankning av världens mest energieffektiva superdatorer och är ett annat sätt att se på TOP500-listan över världens snabbaste superdatorer, som publicerades den 31 maj 2010 av Top500.org.

Läs mer om Green500-listan på www.green500.org
Läs mer om TOP500-listan på www.top500.org
Läs mer om IBM och HPC-lösningar på  www.ibm.com/deepcomputing

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev