måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ica om slavarbetet i räkindustrin: ”Man kan aldrig vara säker”

Publicerad: 12 juni 2014, 09:45

Nyligen avslöjades brutalt slavarbete har på Thailands fiskebåtar. Ica har blivit överösta med frågor om räkorna i deras butiker.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenSwedwatchThe Guardian

Brittiska tidningen The Guardian avslöjar brutalt slavarbete på Thailands fiskebåtar, ett arbete som till stor del bär upp den globala räkindustrin.
Det fiskfoder som räkorna utfordras med på odlingarna kommer från fiskrester som fiskats upp av oavlönade burmesiska och kambodjanska migrantarbetare som sålts till båtkaptener.

Redan för två år sedan drog svenska Swedwatch och Naturskyddsföreningen liknande slutsatser i sin rapport ”Vet du vad din middag åt till frukost”. Swedwatch upptäckte därtill att fiskmjölet från Thailand och Peru, där fisket ledde till stora miljöproblem, inte bara används till räkor utan även till norskodlad lax. I rapporten ställdes frågor om leverantörskontroll till flera restauranger, däribland Vapiano, Pizza Hut och Svenska kolgrillsbaren. Flera hade dålig koll eller svarade bristfälligt, men bättrade sig efter rapporten.
– Det som hände när vi släppte vår rapport var att flera stora restaurangkedjor tog bort jätteräkor från sina menyer, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch, och påpekar att de inte haft möjlighet att följa upp frågan sedan dess.
Enligt henne hävdade också många svenska matkedjor att det inte fanns några alternativ. De hade sina fiskcertifieringar, men just fiskmjölsfrågan var svår att kontrollera.

Anna Hedström, pressansvarig på Ica, har fått många frågor om räkorna de senaste dagarna. Enligt henne har inte matkedjan några räkor eller andra marina produkter från Thailand i sortimentet.
– Vi har olika områden som räknas som högriskländer och där gör vi revisioner. I Asien är alla våra leverantörer socialt granskade, men man kan aldrig garantera någonting, säger hon.
När det gäller den norskodlade laxen kommer fiskfodret från inhemsk norsk produktion. Det gäller även halvfabrikat, poängterar Anna Hedström.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev