Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ices: Minska torskfisket i Östersjön

Publicerad: 3 juni 2014, 03:00

Efter några års återhämtning av torsken i Östersjön ser siffrorna återigen dystra ut, visar en analys från internationella havsforskningsrådet Ices.


Torsken i Östersjön har minskat kraftigt mellan perioderna 2011/2012 och 2013/2014. Efter några års återhämtning ser siffrorna återigen ganska dystra ut, visar en analys från internationella havsforskningsrådet Ices.

Analysen visar att torskbeståndet i Östersjön i första hand består av ovanligt små och långsamt växande individer.
– Forskarna har svårt att utröna den exakta orsaken bakom östersjötorskens negativa utveckling, så för att vara på den säkra sidan bör våra politiker vara extra försiktiga och inte sätta för höga kvoter, säger Magnus Eckeskog på miljöorganisationen Oceana i en kommentar.

I fjol fångades 36 356 ton torsk i Östersjön och för 2015 föreslår Ices en kvot på 29 085 ton. Det är en kraftig minskning av uttaget, men innebär inte några stora förändringar eftersom fisket i fjol låg närmare 40 procent under tillåtna kvoten.
Ungefär 230 båtar har torskfisketillstånd i Östersjön. Cirka 25 båtar är större trålare från Västkusten och omkring ett 20-tal är större båtar från östersjöhamnar.

Ladda ner Ices-rapporten här. 

Klicka för att twittra:
– Ices: Minska torskfisket i Östersjön
– Torsken i Östersjön har minskat kraftigt mellanperioderna 2011/ 2012
– Analys: Torskbestånde i Östersjön består av små och långsamt växande individer.
– Ungefär 230 båtar har torskfisketillstånd i Östersjön.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev