söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Icom IC-R9500 – världens tuffaste radio

Publicerad: 15 maj 2009, 10:22

Medan andra har en plastradio på bordet som står och skrålar Radio Stockholm, bör du som tekniker ha en R9500 som står och skrålar Radio Peking.


FM-bandet och de uselheter som finns där, är nästan synonymt med ordet ”radio” idag. Den moderna människan har helt glömt bort, eller aldrig ens introducerats till någonting bortom popstationerna mellan 100 och 108 megahertz. och det är tråkigt, för utanför det kommersiella påppbandet finns en hel värld, ja inte bara bildligt, utan hela världen ligger faktiskt och väntar på den som orkar skruva lite på rattarna och ta sig utanför stockholmsområdet.

Icoms IC-R9500 är förmodligen den bästa radio som någonsin gått att få på öppna marknaden. Den är inte helt ny, men tämligen svårbräckt. Eventuellt har FRA och USAs försvar bättre apparater, men det kan inte skilja särskilt mycket, utom möjligen i pris. Man kan tänka sig ytterligare automatiseringsfunktioner, men det är inget du inte kan utveckla på din egen PC och fjärrstyra mottagaren med. För vanlig skruva-och-lyssna DX-ing kan man inte önska sig så mycket mer. Fast man skruvar inte så mycket, man pekar och klickar.

En dröm! Klicka på bilden och titta riktigt noga på alla egenskaper. Till vänster sitter gruppen med rattar för ljud- och bruskontroll. Notera att det både finns noise blanker och allmän brusreducering, och två notchfilter. Bas- och diskantkontroller är tämligen ovanligt på kommunikationsmottagare, men vadå, den täcker ju FM-bandet också. Ljudet kan till och med matas ut på SPDIF. Bredvid displayen sitter ett antal softkeys som kan byta funktion med den visade bilden.

R9500 kan ta emot på alla frekvenser mellan 5 kHz och 3335 MHz, dvs allt som rör sig på kommunikationsfronten, inklusive en del radarband, trådlösa nätverk och ubåtskommunikation, för att nu inte nämna vanlig kommunikationsradio, flygradio, kortvåg, OTH-radar, flygets DME-utrustning, ja den kan till och med göra tjänst i preliminära EMC-mätningar för elektronikutvecklare (Varning: för EU-normerade mätningar måste en spektrumanalysator användas). Mottagaren kan stämmas av på en enda hertz när. Den kan fjärrstyras från en PC och upphittade frekvenser kan lagras och återsökas. PCn kan alsutas via RSS-232 eller Ethernet, äntligen en radio med riktig nätverksanslutning.

Ingen brist på modulationstyper

Apparaten klarar USB, LSB, CW, FSK, AM, FM och Wide FM och olika typer av frekvensskiftnyckling. Med en tillsats klarar den också P25, den amerikanska formen av Tetra-radio. Dock ej europeisk Tetra, vilket är synd och skam! En modul för detta kommer säkerligen.

Apparaten har två 32-bitars DSP:er, en för frekvensanalysatorfunktionen och en för vanlig ljudmottagning. Det är slut med analoga förstärkare och filter i ljuddelen på avancerade mottagare, nu är det digitalt behandlat ljud som gäller. Med mottagarens dynamiska område på hela 110 dB på HF-sidan kan man lyssna på mycket svaga signaler inbäddade bland mycket starka, utan distorsion.

Hörs stationen inte, så finns den inte

R-9500 har en frekvensstabilitet på 0,05 ppm. Den har inte en atomklocka inombords, men nästan, en kristallugn. Det är lite grann som när Drake SPR-4-mottagaren introducerades i Sverige, idag en gammal trotjänare som dock inte blivit sämre med åren: rattar du in frekvensen och stationen inte hörs, så finns den helt enkelt inte (eller också har du för dålig antenn).

Spektrumanalysator

Icoms PC-baserade radioprodukter har länge haft spektrumvisning, men den har varit tämligen begränsad, och bara tillåtit begränsad mottagning under scanning eller krävt dubbla mottagare. Nu är analysatorn fulländad och kan visa +/– 5 MHz runt mottagningsfrekvensen under vanlig mottagning, eller hela +/– 500 MHz med ljuddelen avstängd. Det är i stort sett hela det nyttiga radiospektrum i ett enda svep.

Icom R9500 har en sjutums LCD-skärm på 800 × 480 pixel med snabb responstid och bred tittvinkel. Dessutom finns en VGA-anslutning för den som vill se skärmen i större format.

Spektrumanalysatorn har fyra lägen, som normal/bred bandbredd och centrerad eller fast centerfrekvens. Normalt täcker analysatorn ±2,5 kHz to ±5 MHz men i bredbandsläge täcker den upp till ±500 MHz (±10 MHz, ±25 MHz, ±50 MHz, ±100 MHz ±250 MHz och ±500 MHz). I normalläge (lyssningsläge) kan bandbredden varieras mellan 200 och 20.000 Hz med variabel svephastighet. Analysatorn kan ställas in för olika bandkanter, eller alltid visa den mottagna frekvensen i mitten. Toppsökaren ser till att alltid ha markören på den starkaste signalen i det avsökta bandet. Dessutom kan analysatorns ingång dämpas i tre nivåer (10 dB, 20 dB, 30 dB). Den nedersta bilden visar ett svep på 200 megahertz!

Apparaten har en del interna lagringsmöjligheter. Utöver att kunna lagra 1200 frekvenser och svepa och hoppa mellan dem på olika sätt, kan den lagra från 60 minuter och uppåt av mottaget ljud. Den kan prata själv också och till exempel säga frekvenser och S-meterlägen med syntetisk röst. Inspelningsfunktionen sker dels mot ett internt minne, dels mot en extern USB-pinne. Inte bara ljudet spelas in utan även apparatens egna talade kommentarer om frekvens, modulation, klockslag etc.

Övervakningsradio

Det här är en övervakningsradio i absolut toppklass. Stasi skulle ha blivit gröna av avund om den funnits på deras tid. Tillsammans med till exempel programvaran CRX Commander från tyska Roleiware kan man utföra komplexa analyser av bandutnyttjade, hitta spuriösa signaler mm under lång tid, utföra signalbehandlig mm och dessutom bygga upp stora radiosystem. Du kan ställa upp nätverk av radiomottagare och fjärrstyra dem från en enda punkt över Internet, kolla efter ovanliga frekvenser, leta terrorister osv över valfria frekvenser och över valfritt område.

Du kan ställa frågor som: varför kan jag inte se TV, är TV-sändaren avstängd, samtidigt med frågan: är det flyg på väg till Arlanda, samtidigt som du frågar: är det aktivitet på 2-metersbandet? Alltihop kan du få svar på på en gång. Radion kan hoppa till den starkaste frekvensen på bandet eller också kan du klicka på någon topp och hoppa direkt dit, med rätt modulationstyp automatiskt.

Slutsatser

Det enda som stör en svensk är att den bara klarar digital kommunikationsradio enligt P25-protokollet, och alltså inte kan ta emot Tetra och Rakel. Man kan bli störd av att den inte har DVB-T-mottagare också, så man inte kan se på TV (när den gamla, handhållna Icom IC-R3 ändå hade analog TV-mottagare), men där någonstans går gränsen för negativt tyckande.

Man kan alltid önska sig flera modulaitonstyper, som DRM-modulaiton på kortvågen och DAB uppåt VHF-en. Jag tror säkert att det kommer. Och i annat falla går det att implemntera externt i en PC.

Varför ska man lägga ned en hel massa pengar på en R9500 när det mesta finns som podradio och Internetradio i dessa dagar? För att det mesta inte alls finns som Internetradio. Det är de riktiga rariteterna, de intressanta musikstationerna, BBCs nyheter på kortvågen, kommunikationsradio, flygradio, nödradio, polis, båt, trådlösa TV-kameror, kustbevakning, försvar och allt detta som väntar på den som vill ha nyheterna direkt när de händer, musiken när den strömmar ut från Radio Teheran, eller ”eins null zwei fünf fúnf … enis null zwei fünf sieben …” det där som ingen ens vet vad det är, ja då får du anstränga dig och lyssna själv. Men jag lovar, det lilla besvär’t är det värt.

Huvudsakliga specifikationer Icom IC-R9500

Frekvensområde: 0,005-3335,000000 MHz
Modulation: USB, LSB, CW, FSK, AM, FM, WFM, P25
Antal minnesplatser: 1220
Antennkontakter: SO-239 (50 Ohm för HF), Phono [RCA] (500 Ohm för HF), 2 stycken typ N (50 ohm, en för området 30 – 1149,99999 MHz och en för 1150 – 3335 MHz)
Frekvensstabilitet: < ±0,05 ppm vid 25 grader eter 5 minuters uppvärmning
Frekvensupplösning: 1 Hz
Vikt: 20 kg

Läs mer

Icom presenterar sig på www.icomamerica.com
Apparaten marknadsförs i Sverige av Swedish Radio Supply: http://vhfgroup.com/se
Läs mer om detta undervek på: http://www.icomamerica.com/en/downloads/DownloadDetails.aspx?Document=245
Läs mer om de märkliga nummersändarna: http://t360.idg.se/2.8229/1.186870/de-okanda-nummersandarna

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev