Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ida Nilsson: ”Kanske kan omställningen istället föra med sig ett mer rättvist samhälle”

Publicerad: 14 Februari 2012, 06:19

Jordens vänners ordförande, Ida Nilsson, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Jordens Vänner

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Ida Nilsson
Ålder: 28
Arbetar som: Ordförande Jordens vänner (ideellt engagerad)

Favoritbok: Omställningens tid – Tillväxtens slut och jakten på en hållbar framtid, av Björn Forsberg
Antal sidor: 326, utgiven på Karneval förlag, Stockholm 2012

Varför den bör läsas: Att vår västerländska livsstil är ohållbar har väl blivit allt mer tydligt de senaste åren när kriserna staplats på varandra; miljökris, klimatkris, finanskris. Att en omställning behövs är för mig uppenbart, och det pratas också mycket om omställningsrörelsen i miljösammanhang.

Men jag måste erkänna att det ibland kan kännas som en oändligt stor och oöverskådlig uppgift att ställa om samhället till någonting mer hållbart. Därför var det så roligt och inspirerande att läsa Omställningens tid, som vågar ta upp de svåra frågorna och som tar ett helhetsgrepp på vad en omställning rent konkret kan innebära.

Inledningsvis diskuteras orsakerna till att samhället måste förändras, i första hand med utgångspunkt i att oljeproduktionen har nått, eller snart kommer att nå sin topp, för att därefter minska, men även utifrån att andra resurser utnyttjas snabbare än de kan återskapas (från metaller till grundvatten). Att fortsätta sträva efter ständig tillväxt och ökad konsumtion är därför inte möjligt. Överhuvudtaget kommer stora förändringar vara nödvändiga i ett samhälle uppbyggt med hjälp av fossila bränslen när dessa inte längre finns att tillgå.

Omskakande läsning, men inte orealistisk (om något skulle jag säga att läget kanske är ännu allvarligare med tanke på de enorma effekter klimatförändringarna kan leda till om inget görs snabbt).

Forsberg går vidare med att fundera kring hur samhället istället kan komma att se ut, utan alla de resurser vi i dag är vana vid, och konstaterar att detta inte alls behöver vara en tillbakagång till ett sämre liv. Kanske kan omställningen istället föra med sig ett mer rättvist samhälle med ökad livskvalitet och mer tid för sociala relationer. Exempel på platser där en omställning redan börjat hämtas från flera delar av världen och är verkligen spännande läsning. Att omställning skulle vara bara roligt och problemfritt påstås däremot inte, tvärtom problematiseras även de goda exemplen och synas från alla möjliga vinklar och vrår. Att omställningen kan, och måste, vara lustfylld blir ändå tydligt och boken väcker i alla fall hos mig en stark vilja att engagera mig mer och ställa om nu på en gång!

Bästa citatet:
Jag hade så svårt att välja ett citat så jag måste nog fuska lite och välja två. Först om att förändring är svårt, och att det är helt mänskligt att tycka det:
”Oljeepoken är ett förbiflimrande ögonblick i människans evolution men dess exceptionella avvikelser har blivit vårt normaltillstånd. Detta ger ett svårt utgångsläge för omställning till en värld efter oljan. /…/ utmaningen /är/ mycket större än att söka praktiska lösningar. Den handlar om att ställa om hela vår förväntningskarta, vårt sätt att tänka. Därför kan omställningens mänskliga dimension inte nog starkt betonas.”

Och om omställningen:
”Omställning: Ett svar på vår önskan om att vända miljö- och resursutmaningar till en möjlighet om ett bättre samhälle. En vision som väcker förväntan och lust.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Eftersom jag, liksom Forsberg, tror att omställning har störst chans att lyckas när rörelsen kommer underifrån och utvecklas lokalt, så har jag svårt att välja en enskild person att ge boken till. Jag vill ge den till alla! Eller i alla fall sprida känslan av att en annan värld är möjlig. Politiker har definitivt ett stort ansvar, men det är dags att vi alla tar makten över att forma våra egna samhällen, det är trots allt vi som ska leva i dem.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Jordens Vänner

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.