Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Idag avgörs tvisten om Svappavaara

Publicerad: 26 januari 2011, 12:21

Idag avgör miljööverdomstolen tvisten mellan Naturvårdsverket och LKAB om driften i Svappavaaragruvan. Samtidigt går fackförbundet Metall ut och kritiserar Naturvårsverket för långa handläggningstider.


Ämnen i artikeln:

GruvorJuridikNaturvårdsverket

Tvisten mellan Naturvårdsverket och LKAB har sitt ursprung i att Naturvårdsverket kräver att LKAB ska söka ett nytt miljötillstånd som omfattar hela verksamheten i Svappavaara – med gamla och nya verksamheter – då företaget öppnade en ny gruva för åtta månader sedan. LKAB fick rätt i miljödomstolen men Naturvårdsverket överklagade och idag avgörs alltså ärendet av miljööverdomstolen.

Samtidigt har fackföreningen Mettals högsta ledning reagerat på Naturvårdsverkets agerande. Det rapporterar SR P4 Norrbotten. Främst är Metall kritiska till Naturvårdsverkets långa handläggningstider.
– Det kan inte vara rimligt att vi i Sverige har så enormt långa prövningstider innan det blir tillstånd för investeringar, säger Metalls vice förbundsordförande Anders Ferbe till SR P4 Norrbotten.

Metall
uppger att de inte är kritiska till att anläggningar prövas utifrån miljöhänsyn, utan att det är just handläggningstiderna som man anser vara orimligt långa. Nu ska frågan emellertid avgöras en gång för alla.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.