Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Idag fortsätter striden om fiskeavtalet

Publicerad: 24 januari 2012, 09:07

Det har blåst upp till strid i miljö- och jordbruksutskottet. Frågan gäller Sveriges hållning att ge EU mandat till förhandlingar med Marocko om fisket utanför Västsahara. Idag fortsätter förhandlingarna.


Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Det var i torsdags som landsbygdsminister Eskil Erlandsson presenterade regeringens inställning i den omstridda frågan om ett nytt fiskeavtal med Marocko för miljö- och jordbruksutskottet. Regeringens hållning är att Sverige ska gå på EU-parlamentets linje och förhandla fram ett nytt avtal – men att det nya avtalet ska vara mer ekologiskt hållbart än det förra samt att det nya avtalet ska respektera folkrätten och garantera att intäkterna går till befolkningen i det ockuperade Västsahara.

Kritiken till Erlandssons förslag blev emellertid hård i miljö- och jordbruksutskottet. Flera ledadmöter, bland annat från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, menade att att avgalen med Marocko bygger på "folkrättsvidriga" grunder och att Sverige omöjligen kan ställa sig bakom något sådant. Det rapporterar tidningen Riksdag & Departement.

Idag fortsätter överläggningarna i miljö- och jordbruksutskottet. Senare i veckan beräknas den slutgiltiga svenska ståndpunkten vara klar i EU- nämnden.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.