tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Idag lanseras Circular Hotspot Norden

Publicerad: 4 juni 2019, 09:16

De startar Circular Hotspot Norden: Cathrine Barth, Circular Norway, Betina Simonsen, Lifestyle & Design Cluster, Josefina Sallén, Rise, och Elin Bergman, Cradlenet.

Foto: Björn Anderberg

På konferensen World Circular Economy Forum, som pågår i Helsingfors den här veckan, ges många exempel på hur företag vill samarbeta för att hitta nycklarna i den cirkulära omställningen. Ett sådant är de Circular Hotspots som växer fram. Dessa finns i dag i 15 länder och regioner och nu är det Nordens tur.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


I dag lanserar aktörer inom cirkulär ekonomi i Norge, Sverige, Finland och Danmark de första stegen till ett Circular Hotspot Norden. Inledningsvis finns en arbetsgrupp som med finansiellt stöd från Nordic Innovation som ska utreda de unika behoven och möjligheterna i regionen för att kunna etablera denna plattform för kunskapsutbyte om cirkulär ekonomi mellan de nordiska marknaderna.
– Tanken föddes förra våren då Circular Hotspot i Holland bjöd in intressenter från hela i Europa. Vi inspirerades och vill nu kopiera detta på nordisk basis. Alla som vill bidra i det här tidiga skedet får gärna höra av sig till vår arbetsgrupp, säger Elin Bergman, från Cradlenet och Världsnaturfonden WWF.

De nordiska länderna befinner sig på olika nivåer i den här utvecklingen, där framför allt Finland har ett stort försprång. Det bör enligt initiativtagarna inte ses som en nackdel. Det handlar bland annat om att det arbete som Finland har utvecklat nu kan få spridning i en nordisk kontext.

Riktigt vad som ska hända inom Circular Hotspot Norden går inte att säga i dag, men entusiasmen är påtaglig och målen högt ställda.
– Inom fem år ska svensk industri vara fyra gånger resurseffektivare än vad den är i dag och vi vill vara med och bidra, säger Josefina Sallén från Rise från arbetsgruppen.

Elis Benediktsson, senior innovationsrådgivare på Nordic Innovation, som stöttar projektet ekonomiskt, är också förväntansfull.
– Vi tror mycket på det här. Det kommer att leda till stora framgångar, säger han.

Cathrine Barth, grundare av Circular Norway, har en annan ingång kring samarbetet.
– Konsumtionen i Norden fortsätter att öka på ett ohållbart sätt. De enskilda nordiska länderna är små, men tillsammans utgör de den 11:e största ekonomin i världen. Samarbete för utbyte av information och utbildning är centralt i den nordiska modellen. Ett nordiskt Circular Hotspot-initiativ kan påskynda omställningen till en cirkulär ekonomi.

Initiativtagare till samarbetet är Lifestyle and Design Cluster/National Circular Hub från Danmark, Rise och Cradlenet från Sverige och Circular Norway från Norge. Bland andra intressenter finns Sitra, Circular Sweden och Återvinningsindustrierna.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev