Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Idag släpps de första trålhindren

Publicerad: 10 augusti 2009, 11:48

Idag började Greanpeaceaktivister placera ut granitblock i Kattegatt för att förhindra bottentrålning vid Lilla Middelgrund. Aktionen möter stark kritik från svenska myndigheter.


Ämnen i artikeln:

TrålhinderIsadora WronskiAxel WenbladFiskeriverketEuGreenpeaceHav

– Den svenska regeringen måste uppfylla sina åtaganden att skydda områdena och införa ett permanent fiskeförbud i områdena, säger Isadora Wronski, talesperson i havsfrågor på Greenpeace.
– Jag kan inte se att Greenpeace agerande i den här frågan styrs av omsorg om torskbestånden utan enbart av kampanjstrategiska skäl, säger fiskeriverkets generaldirektör Axel Wenblad.

Idag placerar Greenpeace de första av de totalt 180 granitblocken som väger mellan ett halvt och tre ton. Greenpeace menar att marint skydd idag bara existerar på pappret då EU:s gemensamma fiskeripolitik förhindrar en reglering av fisket.

Greenpeace kräver också att den svenska regeringen under sitt ordförandeskap i EU agerar för att reformera EU:s fiskerikpoloitik så att enskilda medlemsländer själva kan skydda marina områden.

Enligt
svenska myndigheter pågår redan idag ett aktivt arbete för att skydda de marina Natura 2000-områdena.
– Greenpeace egenmäktiga planer att dumpa sten vid Lilla Middelgrund föregriper detta arbete. Åtgärderna för att skydda ett Natura 2000-område är en uppgift för myndigheterna. Det är inte upp till vem som helst att vidta vilka åtgärder som helst, säger Axel Wenblad.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.