Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Idrottsarena med solcellstak

Publicerad: 16 april 2010, 09:35

Ett solcellstak med kapacitet på en megawatt har installerats på Thyagaraj-stadion i New Delhi.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Atlanta-baserade Suniva har använt sig av licensierad teknik från Georgia Tech när de byggt solcellstaket: extremt tunna – mindre än 100 mikrometer – och högpresterande kiselceller med en omvandlingseffektivitet på 20 procent. Solcellstaket kommer att generera cirka 1,4 miljoner kilowattimmar el per år, skriver CNET News

Enligt tidningen The Times of India gör kapaciteten på en megawatt stadion till landets största solenergianläggning. Den producerade elen kommer främst att användas för driften av arenan, men uppkopplingen till det allmänna elnätet gör att även överskottet kan utnyttjas.

Stadion byggs för 2010 års Commonwealth Games, som är ett slags olympiska spel för de länder som ingår i det brittiska samväldet, samt dess tidigare territorier och kolonier. 71 nationer kommer att deltaga i höstens tävlingar, bland annat Australien, Bahamas, Kanada och Kenya.

Utöver solcellstaket har stadion ett system för att utnyttja regnvatten, energieffektiva armaturer och miljövänligt konstruktionsmaterial. Lösningar som den nya Stockholmsarenans arkitekter kanske bör låta sig inspireras av?

Det är första gången Indien står som värd för Commonwealth Games, och de satsar stort på att göra det till ett grönt evenemang. Utöver informationskampanjer för att sprida medvetenhet om miljöfrågor har man även vidtagit en rad praktiska åtgärder – allt från nya cykelparkeringar till anläggningen av en ny ”stadsskog”. Studenter, volontärer och statsrepresentanter planterade i höstas 3 000 träd inne i staden, för att förbättra stadsmiljön och skydda den biologiska mångfalden. Så den nya idrottsarenan är bara en del av en omfattande grön kampanj.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.