Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IEA: Därför kommer efterfrågan på olja bara att öka

Publicerad: 10 november 2010, 13:01

Enligt den färska ”World Energy Outlook” kommer världen fortsätta vara beroende av olja – i minst 25 år till. Om inte världen satsar stort på att nå 2-gradersmålet – vilket IEA ser som osannolikt.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikOljaTeknik

IEA, International Energy Agency, släpper åter igen sin rapport "World Energy Outlook" och budskapet är dystert för de som hoppas på en snabb omställning från fossilfritt till förnybart. Enligt rapportens huvudscenario kommer efterfrågan på olja att öka i ytterligare 25 år och först 2035 kommer vi att nå en topp i efterfrågan.

Enligt IEA kommer priset att öka i takt med efterfrågan och stundtals nå pristoppar runt 200 dollar fatet. År 2035 beräknar IEA att priset ligger på 113 dollar fatet. Detta kan jämföras med 2009 då priset låg på 60 dollar fatet. IEA:s prognos säger att efterfrågan år 2035 kommer att ge 99 miljoner fat per dag – vilket är 15 miljoner fler än 2009.

IEA:s slutsatser i rapportens huvudscenario bygger på de planer som länder hittills presenterat för att minska användningen av fossila bränlsen. Den största ökningen av efterfrågan kommer från länder utanför OECD, främst Kina.

Enligt IEA:s huvudscenariot är det också relativt långt till det man kallar "peak oil" då produktionen av olja slutar öka och istället minskar på grund av bristande råvara. En sådan peak kommer enligt huvudscenariot inte inträffa före 2035.

I rapporten har IEA emellertid också räknat på ett alternativt scenario som man kallar 450-scenariot och som bygger på att världens regeringar vidtar starka åtgärder för att nå 2-gradersmålet och 450 ppm. I detta scenario vänder efterfrågan på olja och produktionen redan före år 2020. För att ett sådant scenario ska bli verklighet krävs emellertid enligt IEA kraftiga investeringar.

IEA konstaterar också att de oambitiösa överenskommelser som gjordes vid COP 15 i Köpenhamn gör att kostnaderna kommer att eskalera.
– 450-scenariot är fortfarande möjligt att nå. Men efter Köpenhamn är det betydligt svårare, sa IEA:s ordförande Nobuo Tanaka på en presskonferens i London på onsdagen.
Enligt IEA har kostnaderna för att nå 2-gradersmålet ökat med 1 biljon (1000 miljarder) dollar på grund av världens låga ambitionsnivå sedan Köpenhamnsmötet.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.