Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IEA: Förnybar energi går snabbt framåt

Publicerad: 11 november 2015, 09:49

Ett skifte från kol till förnybar energi är på väg, enligt International Energy Agencys senaste rapport.


Den här artikeln publicerades den 11 november i Miljöaktuellt Idag.

I den nypublicerade rapporten World Energy Outlook 2015 skriver energiorganet International Energy Agency (IEA) att ett skifte från kol till förnybar energi är på väg. Under 2014 stod förnybar energi för nästan hälften av de nya kraftverken i världen. Förnybar energi är idag den näst största energikällan och IEA räknar med att den kommer gå om kolet under 2030-talet.

Enligt IEA:s rapport kommer detta att leda till dramatiskt minskade koldioxidutsläpp men om temperaturhöjningen ska stanna på två grader måste världens ledare, under klimatmötet i Paris, enas om vilka åtgärder som krävs för ett globalt skifte till förnybar energi.

I rapporten uppmärksammas också nedgången av oljepriserna och IEA, som bildades efter oljekrisen på 1970-taket, konstaterar i sin rapport att även om konsumenterna har anledning att glädjas över de låga priserna så har utvecklingen inneburit att man gjort sig beroende av ett mindre antal producenter från det oroliga Mellanöstern och detta, menar IEA, är inte optimalt för den ekonomiska säkerheten.

Ladda hem hela rapporten här.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.