lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IEA hoppas på svensk envishet

Publicerad: 8 december 2014, 15:50

I fredags var International Energy Agencys chefsekonom Fatih Birol på besök i Sverige för att presentera 2014 års version av rapporten World Energy Outlook.

Ämnen i artikeln:

Energimyndigheten

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 8 december.

I fredags var International Energy Agencys chefsekonom Fatih Birol på besök i Sverige för att presentera 2014 års version av rapporten World Energy Outlook. Enligt Birol kan klimatmötet i Paris nästa år vara sista chansen för världens politiker att komma överens om en väg som innebär att tvågradersmålet kan nås.

– Det finns tre viktiga aktörer inför Paris: Europa, USA och Kina. Vi har sett en beslutsamhet från dessa tre som är historisk, som vi inte sett tidigare. Sverige spelar en mycket viktig roll. Ni är väldigt envisa och pushar Europa till mer radikala målsättningar. Det jag önskar är att ni fortsätter vara envisa för att få med er fler aktörer och därigenom föra klimat- och energiagendan framåt inför Paris.

Den svenske energiministern Ibrahim Baylan (S) stod värd för besöket. Han gjorde i sitt anförande klart att Sverige har möjlighet att visa världen att det går att leva på ett bra sätt utan att förstöra det klimat eller den natur som människan är beroende av.

Med tanke på allt som hänt politiskt den senaste veckan, vad är status för regeringens plan att sätta samman en blocköverskridande energikommission?

– Min ambition är att fortsätta driva på för en energikommission som kan presentera en bred överenskommelse om energipolitiken i Sverige. Vill man ha förändring i energisystemet måste man börja ta beslut, det här är ingenting som kommer gå av sig självt.

Hur ser du på Energimyndighetens pågående utredning, Energisystemet efter 2020 – kommer den användas i arbetet?

– Jag tror att Energimyndigheten kommer vara en nyckel när det handlar om att stötta energikommissionen. Men det finns också andra aktörer, till exempel IVA som startat ett eget arbete som påminner mycket om detta. Jag hoppas och tror att genom att samla ihop allt detta, ta del av de här expertråden, ha en bra diskussion och höja kunskapsnivån, så kan vi också se nya möjligheter.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev