Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IEA: Klimatneutralt Norden kostar 3 000 miljarder

Publicerad: 24 januari 2013, 06:52

Det blir svårt att nå politikernas vision om ett klimatneutralt Norden till 2050, tror det internationella energirådet IEA. Koldioxidlagring och 13 000 nya vindkraftverk är några av förutsättningarna för att målet ska nås.


I en ny rapport analyserar IEA förutsättningarna för ett klimatneutralt Norden och föreslår konkreta åtgärder, uppger Ekot. Enligt rapporten krävs det dramatiska förändringar och enorma investeringar.
– Ska man lyckas måste det byggas väldigt mycket ny infrastruktur och vindkraft är ett tydligt exempel, men också nya starkare elnät och bättre överföringsförbindelser , säger Markus Wråke, enhetschef på IEA i Paris till Ekot.

På IEA:s lista
med förslag på åtgärder finns bland annat 13 000 nya vindkraftverk, koldioxidlagring i marken, en övergång till biobränslen för gods- och flygtrafiken samt en eldriven personbilsflotta. Den totala kostnaden för att nå målet till 2050 beräknar IEA till 0,7 procent av de nordiska ländernas bnp eller motsvarande 3 000 miljarder svenska kronor.

Förutom konkreta
omställningsåtgärder kommer det att krävas långtgående samordning mellan länderna, tror IEA.
– Vi pekar också på behovet av att koordinera sig bättre i Norden så att man inte väljer olika standarder för olika teknologier och att kostnader gör det omöjligt att köra mellan Oslo och Köpenhamn till exempel, säger Markus Wråke till Ekot.

Kjell Jansson, vd på Svensk energi, tror att det dessutom krävs en attitydförändring i samhället för att till exempel förslaget om 13 000 nya vindkraftverk ska kunna bli verklighet.
– Jag tror det är svårt med dagens opinion att få till det här, det måste till en opinionsvändning där man får en insikt om att för att klara klimatmålen så måste man acceptera nya saker som vindkraft på ställen där man i dag möter motstånd, säger Kjell Jansson till Ekot.
Han menar att politikerna måste arbeta hårdare för att att förändra medborgarnas attityd till en omställning.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev