Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IEA: Regeringsbeslut avgörande för att bromsa ökande utsläpp

Publicerad: 14 november 2018, 14:03

Road Emissions Smoke Factory

Världens regeringar är de enda som tillräckligt snabbt kan minska fossileroendet i energisektorn. Det är huvudbuskapet i rapporten World Energy Outlook från International Energy Agency.


Världens regeringar har ett avgörande inflytande över hur snabbt världens energisystem kan minska sitt fossilberoende under kommande årtionden. Fram till år 2040 väntas den globala efterfrågan på energi öka med 25 procent, vilket kräver mer än två biljoner USD per år i investeringar i ny energi. Det är huvudbudskapen i Internationella Energimyndighetens, IEA, World Energy Outlook 2018. Prognosen gäller IEA:s huvudscenario som inkluderar nuvarande nationella politiska åtgärder samt åtagande och mål som ännu inte bäddats in i lagstiftning.
”Vår analys visar att mer än 70 procent av alla globala energirelaterade investeringar kommer drivas av regeringar och därför är budskapet tydligt – ödet för världens energi ligger i regeringsbeslut”, säger IEA:s vd Fatih Birol i en kommentar.

Fatih Birol menar att det är avgörande att ta fram rätt politiska incitament för att kunna säkra det globala energiutbudet och öka energitillgången i regioner som Afrika, samtidigt som utsläppen ska kunna minska och städernas luftkvalitet förbättras.

Bara några dagar efter att FN:s klimatpanel IPCC släppte sin specialrapport i början av oktober, presenterade Fatih Birol preliminär statistik över globala växthusgasutsläpp år 2018. Statistiken pekar på att utsläppen ökar i år igen, liksom de gjorde under 2017.

World Energy Outlook pekar på att de globala utsläppen kan fortsätta öka även framöver. Den snabba utbyggnaden av förnybar energi och kärnkraft väntas inte klara av att möta de ökade globala energibehoven. IEA:s analys visar att den globala användningen av kol nådde sin topp redan 2014, men sannolikt kommer användningen av olja och gas stiga. Följden väntas alltså bli ökade utsläpp av växthusgaser.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.