Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IEA:s chefsekonom: ”tvågradersmålet är kört”

Publicerad: 27 januari 2011, 09:48

IEA:s chefsekonom sänker förhoppningarna på en framgångsrik klimatpolitik. ”Kyss tvågradersmålet farväl!”sade han nyligen på en konferens i London.


Ämnen i artikeln:

Cancun

Chefsekonom Faith Birol från IEA (Internationella energiorganet)
sänkte förhoppningarna på den internationella klimatpolitiken rejält vid ett möte på Imperial Collage i London förra veckan, rapporterar Energy Tribune.

Enligt honom är det ”praktiskt taget omöjligt” att nå de uppsatta reduktionsmålen för växthusgaser till år 2020. Åtgärderna kommer aldrig att stoppa temperaturhöjningen vid två grader. Med löftena från Köpenhamn och Cancun lär man snarare hamna på 3,5 grader, menade han.

Orsaken är att utsläppsreduktionerna måste till i länder som inte alls tar frågan på allvar.

Faith Birol me
nar att det är av marginell betydelse om EU höjer sina reduktionsmål från 20 till 30 procent till år 2020 eftersom det bara skulle motsvara utsläppen i Kina under två veckors tid. Enligt honom måste ansträngningarna mångdubblas för att hålla koldioxidhalten i atmosfären under 450 miljondelar.

Dessutom ser satsningar på skiffergas ut att tränga ut projekt med fossilfri energi. Han berättade att de amerikanska satsningarna på skiffergas trängt undan satsningar på fossilfri energi med 50 procent.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Cancun

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.