Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ifrågasätter Moderaterna klimathotet?

Publicerad: 18 augusti 2017, 07:04

Moderater anklagades i veckan för att ifrågasätta klimathotet. Moderaternas miljöpolitiska talesperson Johan Hultberg förklarar nu partiets linje.


Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikMiljöpolitik

Den moderata riksdagsledamoten Jan Ericson hamnade tidigare i veckan i blåsväder efter att ETC publicerat en artikel där han utmålas som klimatskeptiker. I en intervju med tidningen säger Jan Ericson bland annat att IPCC inte vet hur mycket av förändringarna som beror på människan och att tvågradersmålet i Parisavtalet är ett politiskt mål.

Aktuell Hållbarhet ringde upp moderaternas miljöpolitiska talesperson, Johan Hultberg, för att höra hur han ser på Jan Ericsons uttalanden i intervjun med ETC.
– Jag tycker det är olyckligt om ETC har utmålat Jan Ericson på ett felaktigt sätt. Han säger själv att han inte är klimatförnekare och jag kan konstatera att den på inget sätt speglade moderaternas uppfattning i klimatpolitiken, säger Johan Hultberg.

Johan Hultberg är emellertid försiktig i att kommentera vad som har sagts i artikeln eftersom Jan Ericson i efterhand menat att han har blivit felciterad. Jan Ericson skriver på sin blogg att hans resonerande utläggningar inte har tagits med i den intervju som har publicerats. I samma blogginlägg skriver han att forskarna är långt ifrån så eniga kring människans påverkan på klimatet som man ofta hävdar, och att det finns ”tusentals klimatexperter världen över som helt eller delvis ifrågasätter klimatlarmen och IPCC:s sätt att redovisa forskningsrön”. Därför menar han att det är viktigt att fortsätta forska på hur stor andel av klimatförändringarna som faktiskt beror på mänskliga utsläpp då det i dag bara finns ”mer eller mindre tillförlitliga antaganden”.

IPCC skriver i sin senaste rapport från år 2014 att den mänskliga påverkan på klimatsystemen är tydlig och växande, och att det är extremt troligt att mer än hälften av den observerade globala temperaturökningen mellan 1951 och 2010 berodde på mänskliga utsläpp och aktiviteter. I sammanhanget kan nämnas att den globala medeltemperaturen nu har slagit rekord i tre år, enligt uppgifter från Nasa, och att 16 av de 17 varmaste åren har infallit sedan 2001.

Johan Hultberg har inte pratat med Jan Ericson efter det att artikeln publicerats, men menar att artikeln inte gav någon rättvis bild av partiets uppfattning.
– Så som jag uppfattar det ifrågasätter Jan Ericson framför allt hur IPCC slutsatser tolkas. Jag tycker det är jätteolyckligt och problematiskt om det uppfattas som att moderaterna inte tar klimatutmaningen på allvar, för det gör vi och det har vi visat. Vi har bland annat precis varit med att sätta ramarna för Sveriges långsiktiga klimatpolitik med världens mest ambitiösa klimatmål. Det är jag som moderat stolt över.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KlimatpolitikMiljöpolitik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.