Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IGBT-halvledarna intar teaterscenen

Publicerad: 30 oktober 2008, 09:55

Alldeles före sommaren började Dramatiska Teatern i Stockholm att köra igång sitt nya belysningssystem med IGBTer från australiska State Automation. De gamla fasstyrda triacmodulerna från AVAB hade fått stryka på foten för nya moduler som switchar fram sann sinusvåg, så kallad Variable Sinewave Technology.


Dramaten har cirka 400 styrbara ljuskanaler och skaffade därför 6 skåp med 36 VST-moduler med två styrda kanaler i varje, plus ett mindre skåp för salongsbelysning och lite diverselampor.

Fasstyrningen regerade i stort sett marknaden för teaterbelysning ända fram till IGBT-halvledare (Intrinsic Gate Bipolar Transistor) av tillräcklig effekttålighet började dyka upp för ett par år sedan. Nackdelen med fasstyrning är att glödtrådarna i strålkastarna ”sjunger”. Glödtråden vibrerar i det snabba magnetfältet som flanken i fasstyrningen åstadkommer. Det får den till sist att skaka sönder, långt innan dess livstid skulle ha varit slut egentligen. De snabba flankerna skapar också brum, surr och störningar i teaterns ljudutrustning.

Med VST-tekniken switchar man fram en syntetisk sinusvåg på 50 hertz där regleringen går ut på att man varierar amplituden. Lampor och ledningar överför bara helt vanlig snäll växelström och störningarna i ljudutrustningen är borta. Lamporna sjunger inte längre, med ökad livslängd som följd. VST-modulerna är kompatibla med den befintliga DMX-styrningen, varför ljusbord och styrprogram från AVAB har kunnat behållas och kan användas som tidigare.

State Automation: www.stateautomation.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.