Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Igelkotten gör efterlängtad comeback

Publicerad: 30 April 2014, 11:31

En stor inventering genomförd av Naturskyddsföreningens medlemmar visar att igelkotten inte längre är hotad och att den idag får ett allt starkare fäste i städer.


Naturskyddsföreningen har låtit sina medlemmar inventera landets igelkottbestånd. Totalt har 17800 rapporter skickats in, vilket gör kartläggningen till den största naturinventeringen på länge.

Foto: Wikimedia Commons 

Enligt Naturskyddsföreningen står det idag klart att igelkotten har ett starkt fäste i många städer. Samtidigt verkar det som om igelkotten minskar i antal i odlingslandskapet. Igelkotten blir också vanligare längs norrlandskusten, vilket kan bero på ett mildare klimat.
– I jämförelse med tidigare inrapporterade och publicerade data kan man se att igelkotten har ökat i utbredning och förmodligen även i antal i norra Sverige. Man kan även konstatera att den har starka fästen i områdena kring många större städer. ArtDatabankens nuvarande bedömning är att igelkottsstammen är så stor att den inte kan betraktas som nationellt hotad enligt något av rödlistans kriterier, skriver ArtDatabanken i sin bedömning av rapporterna.

Samtidigt menar man att man inte med säkerhet kan veta om arten ökar totalt sätt, om beståndet är stabilt eller om det minskar. Framförallt menar ArtDatabanken att det finns anledning att fortsätta studera igelkottens förekomst i jordbrukslandskapet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.