Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IKEA anklagas för apartheid

Publicerad: 23 juni 2010, 07:36

IKEA är återigen i blåsväder. Nu anklagas företaget för apartheid på Västbanken.


Ämnen i artikeln:

CsrPolitik

Det är Sveriges Radio Ekot som avslöjar att IKEA:s varuhus utanför badorten Netanya visserligen kör ut möbler till Västbanken – men då bara till israeliska bosättningar och inte till palestinska familjer.

Sveriges Radios reporter besökte IKEA i Israel och låtsades vara på väg att flytta till den palestinska byn Ramallah fick hon beskedet att IKEA "inte kör till Ramallah". Då hon frågade om andra orter på ockuperade Västbanken – bosättningar som Nokdim, Beit El, Kokhav Yaakov som alla ligger nära Ramallah på palestinskt område – visar det sig att IKEA kan köra möblerna dit.

Det transportföretag
som IKEA anlitat för möbeltransporter hävdar senare till Ekot att det är Israels försvarsmakt som föbjuder företaget att åka in i palestinska områden. Kritiker som Ekot talat med påpekar emellertid att IKEA, genom att leverera möbler till bosättningar som är olagliga enligt internationell rätt, stödjer Israels ockupation.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CsrPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.