Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea anklagas för att hota anställda som vill organisera sig fackligt

Publicerad: 28 september 2018, 06:20

Foto: Mastrminda/Wikimedia Commons

Anställda i USA, Irland och Portugal har trakasserats av chefer som vill hindra dem från att organisera sig fackligt. Det hävdar organisationen UNI Global.


Ämnen i artikeln:

CsrIkea

Den internationella fackliga paraplyorganisationen Uni Global anklagar Ikea för att hota anställda som organiserar sig fackligt. På Uni Globals hemsida skriver organisationen att Ikea-anställda i flera länder har velat gå med i facket för att komma till rätta med allvarliga arbetsmiljöproblem som oregelbundna och orättvisa arbetstider, sexuella trakasserier och oriktiga regler för sjukskrivningar. På Ikeas varuhus i USA, på Irland och i Portugal har lokala chefer utsatt anställda för mobbning, bestraffningar och skrämselteknik för att de inte ska gå med i facket.

Uni Global menar nu att Ikeas huvudkontor måste ta tag i problemen och organisationen har därför vänt sig till regeringen i Nederländerna, där Ikea har sitt juridiska säte, med krav på att möbeljätten rättar sig efter OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

”Ikea vet vad det betyder att ha sunda relationer inom industrin, och ändå följer man inte de regler som gäller för internationella företag. Företagets högsta ledning har upprepade gånger ignorerat de varningsflaggor som anställda och fackförbund höjt gällande brott mot arbetares rättigheter på varuhus runt om i världen. Därför har vi bett den holländska regeringen att kliva in för att se till att vi kan få slut på de här oacceptabla beteendet”, skriver Uni Globals Generalsekreterare Christy Hoffman i en kommentar på Uni Globals hemsida.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

CsrIkea

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.