Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea bygger 30 nya vindkraftverk i Sverige

Publicerad: 27 juni 2012, 05:37

Genom investeringen blir företaget självförsörjande på el.


Ikea har beslutat att bygga 30 vindkraftverk på Glötesvålen i Härjedalen. Arbetet, som utförs av företaget O2, beräknas vara färdigt 2014 eller 2015, och då kommer snurrorna att producera cirka 220 GWh per år, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för ungefär 48 000 hushåll.

– Det känns spännande att ta ett så här stort steg mot att använda 100 procent förnybar, prisvärd och ren el i samtliga våra verksamheter. Sedan är det förstås glädjande att se att gröna investeringar bidrar till att skapa jobb och sysselsättning i Sverige, säger Peter Agnefjäll, VD på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Ikea har i dag 96 vindkraftverk i drift eller under byggnation runt om i världen. I pressmeddelandet skriver Ikea att man med den nya vindparken kommer att bli helt självförsörjande på el och dessutom ha möjlighet att försörja varuhus i andra länder med vindkraftsel från den egna produktionen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.