Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea: Cirkulärt är nästa steg

Publicerad: 9 december 2016, 10:18

Foto: Holger Ellgaard/ Wikimedia Commons

Det sägs att 1 procent av alla världens avverkade träd används till att bygga Ikeamöbler. Nu fokuserar Ikea hårt på att hitta cirkulära affärsmodeller.


Ett starkt finansiellt resultat och stora framsteg inom hållbarhetsarbetet. Så lyder det övergripande budskapet i Ikeas globala hållbarhetsredovisning som släpptes i veckan. I rapportens inledning skriver koncernchefen Peter Agnefjäll att sambandet mellan starka finanser och framgångsrikt hållbarhetsarbete inte är något sammanträffande. Som exempel på satsningar som varit både kommersiella och hållbara framgångar nämner han Ikeas LED-belysning och företagets investeringar i energieffektivisering och vindkraft.

Enligt Ikeas hållbarhetsredovisning är många av företagets hållbarhetsmål på väg att uppfyllas. Målet om trä från mer hållbara källor, 50 procent år 2017, har till exempel redan överträffats och ligger i årets redovisning på 61 procent. Vad gäller bomull från mer hållbara källor har 100 procentsmålen redan uppnåtts.

161209carlehed

Jonas Carlehed.

Frågan är nu vad som blir nästa steg. Enligt Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikeakoncernen i Sverige, finns det fortfarande flera utmaningar att ta tag i. Och mycket av de nya hållbarhetssatsningarna handlar om cirkulära affärsmodeller – återvinning, återanvändning och förlängning av produkternas livstid.
– Det finns flera områden vi kommer arbeta vidare med. Vår bomull kommer från mer hållbara källor, men det kan finnas andra ännu mer hållbara material. I dag tittar vi på ett antal alternativa textilmaterial, bland annat från träråvara och linne. Vi sätter full fart in i det cirkulära och det gäller allt från textiler till papper och plast. Det handlar om att stänga looparna, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Textil är för Ikea ett av de mest intressanta materialen ur ett cirkulärt perspektiv. Nyligen arrangerade Ikea ett megaevent om hållbarhet i hemmet där kunder fick lämna in hemtextiler. Totalt samlade Ikea in drygt 20 ton.
– Textil är ett mycket intressant material som skulle vara relativt lätt att återanvända för oss. Insamlad textil skulle kunna utgöra fyllnadsmaterial i möbler eller användas som ny textil.

Ett annat material som Ikea vill göra helt cirkulärt är plast. Vad gäller plastprodukter inom området ”heminredning” kommer i dag 24 procent från återvunnen plastråvara. Den siffran ska enligt Ikeas mål vara 100 procent år 2020. Området ”heminredning” står för 40 procent av av den totala plastanvändningen.
– En utmaning för oss är att det inte finns tillräckligt mycket återvunnen plast på marknaden. Vi tycker att det här är en viktig fråga för samhället. Vi måste göra det mer lönsamt att återvinna plast och mindre lönsamt att bränna upp den. Här har vi stora förhoppningar på EU och på det paket med åtgärder för cirkulär ekonomi som presenterats, säger Jonas Carlehed.

Ytterligare ett sätt att sluta cirklarna för Ikea är att låta produkterna leva längre. Jonas Carlehed berättar att det finns ett pågående arbete med att skapa tips och råd till kunderna kring hur de kan förlänga livet på produkterna.

Frågan är slutligen hur långt det cirkulära kan sträckas. Det är svårt att ens föreställa sig hur många produkter som Ikea tillverkar och säljer i sina 340 butiker i 28 länder. Det sägs att 1 procent av världens avverkade träd går till produktion av Ikea-produkter. Volymerna är enorma, och det säger sig självt att påverkan och uttagen från planetens resurser går hand i hand med de stora volymerna. Ikea har de senaste åren investerat över 2,1 miljarder euro på att ställa om till förnybar energi. Nu lägger företaget ytterligare 1 miljard euro på att skapa ett resursoberoende.
– Jag tror att Ikea alltid kommer att behöva använda jungfruliga material. Men vi kommer att gå mycket långt för att minska resursuttaget. Vid sidan om klimatet är resursfrågan den största utmaningen för Ikea. För oss är resursoberoende en förutsättning för att vi ska kunna växa.

Läs Ikeas globala hållbarhetsredovisning

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.