Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea erkänner brister i miljökontroll

Publicerad: 26 april 2012, 10:31

Möbeljätten hämtar sitt virke från ryska gammelskogar, visar dokumentär från SVT:s Uppdrag Granskning


Ämnen i artikeln:

Ikea

Representanter från föreningen Skydda skogen har följt spåren som leder fram till IKEA:s virkesförråd – och hittat verkligheten bakom det bolaget kallar ett hållbart och ansvarsfullt skogsbruk. Arbetet skildras i gårdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag Granskning

– Det som händer är att några av världens finaste skogar, tallurskogar i nordvästra Ryssland, håller på att kalavverkas av IKEA. Det är miljöer som stått orörda sedan istiden med träd som har 500- 600 årsringar, säger Viktor Säfve från Skydda Skogen.

IKEA:s virkesbolag Swedwood arrenderar flera områden med gammal naturskog i norra Karelen. Urgamla träd blir virke till Ikeas möbelproduktion. Det pågår enligt Viktor Säfve en ”fruktansvärd skövling av sociala och ekologiska värden som bara lämnar hyggen och ungskog kvar till lokalbefolkningen”

Ingen på Swedwood vill prata med journalisterna och på den anlitade miljöcertifieringsorganisationen FSC:s kontor i Moskva får man inte uttala sig. FSC:s huvudkontor i Bonn förbjuder de ryska representanterna att uttala sig med hänvisning till att det är en fråga som berör flera länder.

IKEA:s skogschef Anders Hildeman säger i programmet att virket ska klara bolagets miljökrav och att avverkningarna inte får förstöra höga naturvärden. Bolaget har ett av de tuffaste systemen och hårdaste kontrollerna av virkesleverantörer – med 200 personer i fält och 15 skogsspecialister och gör fältrevisioner.

Miljöaktuellt intervjuade Anders Hildeman om detta igår

I tv-studion frågar journalisten Janne Josefsson Anders Hildeman hur denna miljöförstöring kan få fortsätta – och visar upp  bilder från sönderkörda ryska skogar och delar av en 350 år gammal tall från ett av bolagets hyggen.

”Du sa till mig att jag kunde var trygg som kund om jag inte vill vara med om detta när jag köper möbler hos IKEA – hur ska jag göra om jag inte vill vara med om sånt här?

”Man kan vara trygg med att vi följer den mest erkända internationella miljöstandarden, FSC” svarar Anders Hildeman.

”Men om jag som konsument inte vill vara med om detta som händer i verkligheten, och inte sådant som finns på papperet – då kan jag inte handla på IKEA längre?

”Jag kan medge att det här inte ser bra ut, men det har skett oerhörda förbättringar och vi har jobbat ihop med miljöorganisationer och med ryska staten, regionen för att förbättra skogsbruket och lagarna och att det går att lämna skog”

Anders Hildeman menar också
att det inte går att mäta värdet på den ryska naturen med svenska mått utan att det måste bedömas utifrån lokala förhållanden – värdefull skog i Sverige är inte värdefullt i Ryssland. Om man ägnar sig åt skogsbruk måste man enligt honom ta hänsyn till helheten, menar han.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ikea

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News