Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea fasar ut ohållbar palmolja till 2017

Publicerad: 24 november 2014, 08:39

Möbeljätten Ikea har tagit fram en ny policy som garanterar att all palmolja från regnskogs- och torvmarksområden ska bort ur produktionen senast år 2017. Ett besked som välkomnas av Greenpeace.


Ämnen i artikeln:

IkeaMiljöaktuellt

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 november.

– Ikeas beslut om att städa upp i produktionsledet när det gäller produkter som innehåller palmolja är en viktig seger för regnskogen och den biologiska mångfalden. Vi ser en omvandling inom palmoljeindustrin. Under det senaste året har företag efter företag gått med på Greenpeace och konsumenternas krav gällande palmolja, säger Annika Jacobson, chef Greenpeace Sverige, i ett pressmeddelande.

Enligt miljöorganisationen finns den mesta av palmoljan som möbelbolaget använder i stearinljus och mat. I strategin ingår också att den palmolja som används ska vara spårbar genom hela produktionskedjan och att mänskliga rättigheter ska respekteras.

Greenpeace menar att Ikea går längre än de mål som den största certifieringen på området, Roundtable on sustainable palm oil, RSPO, har satt upp.

Greenpeaces kampanj mot smutsig handel med palmolja har gett effekt – flera företag har infört mål för att fasa ut de ohållbara alternativen, däribland Arla, Findus och Marabou. Organisationen uppmanar nu Ikea att ta fram en tydlig definition av vilken skog som ska skyddas och att gå med i Palm Oil Innovation Group som enligt Greenpeace är mer ambitiös än RSPO.

Läs den nya strategin i sin helhet här.

_______________________________________

TIPS PÅ UTBILDNING:

FRAMTIDSÄTARNA – HÅLLBARHET I LIVSMEDELSSEKTORN
17 mars 2015

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

IkeaMiljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.