Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ikea har fel om ryska skogarna”

Publicerad: 30 maj 2012, 07:42

Ryska miljöexperter tillbakavisar företagets uppgifter


Ämnen i artikeln:

Ikea

Ikea har som policy att inte avverka orörda naturskogar. Men Uppdrag Granskning visade i ett reportage hur IKEA och dess dotterbolag Swedwood skövlar rysk gammelskog för sin möbeltillverkning.

Ikeas skogschef Anders Hildeman försvarade sig senare i Smålandsposten med att 56 procent av skogen i den berörda delstaten Karelen har någon form av lagligt skydd. Ett felaktigt påstående, enligt ryska naturvårdsxperter.

Ungefär 3 procent av Karelens skogar har ett skydd jämförbart med svenska naturreservat, menar Alexander Markovsky, doktor i skogsekologi och ordförande i den lokala naturvårdsorganisationen SPOK.

Alexander Markosky bekräftar föreningen Skydda Skogens uppgifter om att IKEA/Swedwood avverkar skyddsvärd skog med månghundraåriga träd i Karelen. Enligt honom borde de istället bruka sekundärt uppvuxen skog som redan varit brukad.

I Uppdrag Granskning säger Ikeas skogschef Anders Hildeman att skogen de avverkar innehåller gamla stubbar och därför inte är något särskilt med ryska mått mätt. Men det håller inte Alexander Markovsky med om:

"Det finns väldigt lite urskog kvar i norra Europa. Det viktiga är att i dessa skogar finns inga spår av modernt industriellt skogsbruk. Dynamiken hos en naturlig skog och allt som är viktigt för den biologiska mångfalden finns kvar. Enstaka gamla stubbar kan finnas i urskogar, som spår av gamla tiders traditionella sätt att leva."

Trots kritiken vill företrädare för Skydda skogen återuppta dialogen med IKEA

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Ikea

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.