Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea investerar i energieffektiva ljusark

Publicerad: 27 augusti 2014, 09:08

Ikea Greentech investerar i ett företag som gör böjbara material med inbyggda lysdioder. Nu ska den energieffektiva tekniken in i nya produkter och nästa år ska hela belysningssortimentet vara Led-baserat.


Ikeas riskkapitalbolag Ikea Greentech har investerat i ett skotskt bolag, Design Led Products, som utvecklat en ny teknik där lysdioder, Led, är inbyggda i tunna, genomskinliga material. Möbeljätten kallar de energieffektiva ljusarken för unika. ”De kan formas och sättas ihop i spännande ny design till en låg kostnad”, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Investeringen är en del i Ikeas hållbarhetsstrategi People & Planet Positive. Ikeas plan är att all belysning ska ha bytts ut till Led-teknik i september nästa år.

− Det kan vara belysningsprodukter som på olika sätt är inbyggda i möbler eller nya typer av lampor med nya former. Vi får en helt annan frihet än om man bara har en ljuspunkt. Exakt hur det landar är upp till våra designers kreativitet, säger Christian Ehrenborg, chef på Ikea Greentech.

Andra områden som Greentech investerat i är mindre miljöpåverkande färgningsmetoder. Huvudfokus just nu är vatten och avfall.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.