Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea-möbler byggs av skyddsvärd rysk urskog (uppdaterad)

Publicerad: 25 april 2012, 06:03

Uppdrag granskning visar ikväll hur Ikea bidrar till skövling av rysk urskog. Men Ikeas skogschef är kritisk till beskrivningen av dotterbolagets Swedwoods verksamhet i Karelen.


Ikea har tidigare anklagats för skövling av rysk urskog för att få billiga träråvaror till sina möbler, bland annat  redan 2009 av förre Ikea-chefen Johan Stenebo i hans bok "Sanningen om Ikea". Nu har emellertid SVT:s Uppdrag granskning tagit en närmare titt på Ikeas underbolag Swedwoods verksamhet på Karelen och ikväll sänder man ett inslag där man riktar kraftig kritik mot Ikea och Swedwood för deras avverkningar av rysk urskog.

Ikeas skogsavverkning är certifierad enligt FSC, men i Uppdrag granskning erkänner den högsta chefen för FSC Ryssland att "det görs kompromisser" och att "det inte går att skydda varje skog".

Anders Hildeman
som är skogschef på Ikea säger emellertid till Miljöaktuellt att skogarna det handlar om definitivt inte "skövlas".
– Vi tycker att det är rimligt att skogarna där brukas. Swedwood har haft ett arende där sedan 2003 och redan från början tog man kontakt med ryska miljöorganisationer för att samarbeta om skogen där.

Swedwood
har enligt Ander Hildeman ett fortsatt samarbete med den ryska miljörörelsen. Idag skyddar man ungefär 10 procent av skogen och inför en avverkning går man noga igenom satelitbilder långt i förväg för att hitta de områden som behöver skyddas.
– Det kontroversiella är förstås att skogen är äldre. Men till skillnad från i Sverige finns det i de här områdena väldigt gott om gammal skog.

Tvärt emot vad som skrivs i media i dag, menar Anders Hildeman att Swedwood har varit det företag som lett utvecklingen i Karelen mot ett mer hållbart skogsbruk.
– Det är mycket tack vare Swedwood som andra skogsföretag och myndigheter börjat arbeta på ett hållbart sett – och till exempel använda FSC-certifieringar, säger han.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.