Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikea: Nu börjar vi uthyrningen av möbler

Publicerad: 5 april 2019, 09:30

Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

Foto: Ikea

Ikea har tidigare meddelat att de ska börja hyra ut sina möbler för att skapa en cirkulär affärsmodell. Nu är flera detaljer klara.


Detaljerna kring Ikeas planer på att hyra ut sina möbler börjar nu klarna. Möbeluthyrning av möbler testas till främst företag men även privatkunder på bolagets samtliga 30 marknader under nästa år. På några områden, till exempel i Sverige, kommer testerna i gång redan i år under våren. Satsningen är ett steg mot målet “Cirkulära Ikea 2030” och beslutet följer resultaten från ett stort antal kundundersökningar som Ikea genomfört världen över.

– Vi har gjort kundundersökningar i hela världen och i Sverige. Några av de insikter vi fått är att våra kunder sätter ett allt större värde på sina saker och vill förlänga livet på dem. De säger också att de behöver hjälp med att fixa detta och här har uthyrning kommit fram som ett stort behov som kunderna har, säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, till Aktuell Hållbarhet.

Testet i Sverige riktar sig i dag till företagskunder och offentlig sektor. I Sverige utgör företagssegmentet cirka 15 procent av den totala försäljningen men segmentet växer enligt Ikea kraftigt. Enligt Ikea finns det i dag inga beslut kring när eller om företaget kommer att testa uthyrning till privatkunder.

– Att hyra ut möblerna är en rejäl omställning. Det finns en rad olika sakfrågor som måste lösas. Hur ska betalningen ske, hur ska produkterna vi får tillbaka lagerföras, hur ska de repareras och så vidare. Vi kommer att få tänka på ett helt nytt sätt, säger Jonas Carlehed.

Målet “Cirkulära Ikea 2030” innehåller fyra åtaganden: alla produkter designas för ett cirkulärt liv, att enbart använda förnybart eller återvunnet material i produktionen, att hjälpa kunderna förlänga livet på sina produkter samt att skapa cirkulära samarbeten med andra aktörer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News