Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag03.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

IKEA satsar på vindkraft nära värdefullt naturområde

Publicerad: 17 Februari 2011, 12:17

IKEA köper en vindkraftspark i Dalarna som ska förse möbelvaruhusen med hållbar energi – men anläggningen byggs intill ett område med värdefull natur.


Ämnen i artikeln:

IkeaVindkraft

Möbeljätten IKEA vill investera stora belopp i en vindkraftspark på Korpfjället i västra Dalarna. Den ska förse företagets möbelvaruhus i landet med hållbar energi. Men parken byggs endast 100 meter från ett värdefullt naturområde – en så kallad nyckelbiotop.

– Vi har samrått och anpassat anläggningen helt efter de naturvärden som finns och det fågelliv som är där. Det finns inget som tyder på att det skulle vara några problem, säger Jan Olof Dahlin, projektledare på vindkraftsbolaget O 2, till TT.

Vindkraftsbygget på gränsen mellan kommunerna Vansbro och Malung gränsar till ett område som länsstyrelsen pekat ut som värdefullt i senaste urskogsinventeringen – i det här fallet en över 20 hektar stor gammal granskog i sluttningen nedanför bergskalotten. Det närmaste kraftverket kommer att stå 100 meter därifrån.

Kraftnätet i västra Dalarna är underdimensionerat vilket innebär att även detta behöver byggas ut. Och vindkraftverken placeras gärna på de högsta punkterna för att erhålla maximal effekt – områden som ofta inte brukats så hårt och som därför har stora biologiska värden.

Bengt Ehnström från
lokala Naturskyddsföreningen är rädd att de nio kraftverken – som kanske blir fler i ett senare skede – kommer att störa den unika naturen och fågellivet i området.

– Det blir ju inte bara höga kraftverk utan också breda tillfartsvägar och kraftledningar som dras fram in i området, säger Bengt Ehnström till Miljöaktuellt.

Bengt Ehnström är or
olig att rovfåglarna som finns i området kommer att skadas; ormvråkar, bivråkar och kungsörnar som häckar bara två kilometer från platsen. Rovfåglarna skadas eller dör när de krockar med vindkraftverken, det har man sett vid dåligt placerade anläggningar i Tyskland och längs norska västkusten.

Vindkraftsbolaget O 2 som ska bygga och driva IKEAs kraftverkspark fick tillstånd att bygga anläggningen 2009. Naturskyddsföreningen i Vansbro överklagade beslutet men fick tillbaka sitt ärende ogjort från länsstyrelsen.

– Vi fick tillbaka vårt överklagande. Länsstyrelsen skrev att det krävs minst 1000 medlemmar för att överklaga och det hade vi inte. Efter det har man ändrat reglerna så idag hade vi kunnat överklaga, så det var ju typiskt, säger Bengt Ehnström.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

IkeaVindkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.