söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikeas hållbarhetschef: ”Vår ambition är att sälja solceller i Sverige”

Publicerad: 29 september 2014, 02:32

Efter framgångarna i Storbritannien ska Ikea påbörja försäljning av solcellspaneler även i Nederländerna och Schweiz.

Ämnen i artikeln:

StorbritannienIkeaSolcellssystemSolenergiSolkraft

Sedan juli säljer Ikea solcellspaneler på samtliga 18 varuhus i England. Fler länder ska vara på gång så småningom och Jonas Carlehed, hållbarhetsansvarig på Ikea i Sverige, förklarade i ett pressmeddelande att det finns en ambition att sälja solcellspaneler även i Sverige men att det först ”behöver bli enklare och mer lönsamt för kunden att mikroproducera solel”.

Miljöaktuellt ringde upp Jonas Carlehed på Ikea för att höra mer om vad han menar med den formuleringen.

– Erfarenheterna vi har från Storbritannien är att kunderna hamnar på en återbetalningstid på ungefär åtta år. Den som köper en solcellsanläggning har alltså efter åtta år i princip dryga 20 år med gratis energi. Där ligger den ena nyckelfaktorn, lönsamhetsdelen. Den andra nyckelfaktorn handlar om enkelheten och i Storbritannien är det idag väldigt enkelt för kunden att förstå hur en sådan här affär går till.

Enligt Jonas Carlehed är förutsättningarna i de olika Ikealänderna väldigt olika, något Ikea märkt inte minst i Sverige där företaget har som ambition att få igång en försäljning.

– I Sverige är det idag mer än dubbla återbetalningstider om en svensk villaägare skulle köpa en solcellsanläggning med de rådande förutsättningarna för subventioner. Det är också betydligt krångligare för kunden att förstå vad det innebär att köpa en anläggning.

Jonas Carlehed förklarar att Ikea jobbar med det som de känner att de själva kan påverka, som priset på anläggningarna och installationerna. Politikerna måste göra sin del, hävdar han.

– Det är det vi vill förmedla nu till våra svenska politiker. Det finns många pusselbitar som Ikea kan jobba med, men sen har politikerna sin pusselbit. Det är det som är nyckeln, att jobbar vi tillsammans företag och samhälle. Då kan vi verkligen förflytta hållbarhetsfrågan.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev