torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikeas koncernchef bäst på miljö

Publicerad: 12 mars 2003, 11:32

Låga priser och miljövård passar bra ihop, åtminstone om man får tro organisationen Näringslivets Miljöchefer och E&T Förlag. Igår utsåg de Ikeas koncernchef Anders Dahlvig till vinnare av priset Utmärkt Miljöledarskap 2002.


Dahlvig fick priset för att han "självständigt och med stor uthållighet" har drivit hållbarhetsarbetet i en global koncern och därför har påverkat ett stort antal människor i många olika länder. Dahlvig får även priset för att han är "en brobyggare mellan näringsliv och ideella organisationer".

Prisutdelare på miljöchefernas seminarium i Stockholm under tisdagen var miljöminister Lena Sommestad. Hon överlämnade priset till Ikeas miljöchef Thomas Bergmark eftersom Dahlvig själv inte kunde närvara. Via telefon hade Hans Dahlvig tidigare berättat att Ikea försöker få fler kunder att åka kollektivt till Ikeavaruhusen, i stället för att ta egen bil.

– Det är inte lätt, och det är en stor utmaning för oss att lyckas med det, sa Hans Dahlvig.

Ikeas miljöchef Thomas Bergmark kommenterade utmärkelsen med att¨hållbarhetsarbetet inom Ikea "bara har börjat". Han berättade även att 300 personer inom företaget arbetar med att "stödja våra affärsmän i de här frågorna".

I premärnumret av Dagens Miljö den 13 mars finns rapporter om Ikeas arbete med att förbättra de sociala villkoren hos leverantörer i Kina. En annan artikel handlar om Ikeas arbete med att hitta förnybar energi till de 120 möbelvaruhusen runt om i Europa.

Övriga nominerade till priset var Kristina Alsér, vd, Mercatus Engineering, Bengt Andersson, Flatåsskolan, Christer Ekelund, vd, Linneväveriet i Horred och Birgitta Johansson Hedberg, vd, Föreningssparbanken.

Mer information om priset Utmärkt Miljöledarskap 2002 finns på Näringslivets Miljöchefers webbsida.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev