Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ikeas solpaneler succé redan före säljstarten

Publicerad: 26 september 2014, 09:31

Sedan juli säljer Ikea solcellspaneler på samtliga 18 varuhus i England.


Ämnen i artikeln:

Ikea

När Ikea började sälja solpaneler på ett av sina varuhus i England blev det skriverier runt om i hela världen. För många var det ett avgörande tecken på att egen elproduktion är på väg att normaliseras.

Miljöaktuellt har talat med Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea i Sverige.

Hur kommer det sig att det blev Storbritannien som ni började sälja solpaneler i?
– Vi började där i ett första steg, för att se hur stort intresset var. Det är en väldigt spännande satsning och i Sverige följer vi utvecklingen noga. I det här steget är försäljning av solcellspaneler bara planerad för Storbritannien. Förhoppningen är att vi ska kunna sprida konceptet vidare till fler länder, men ännu är inget beslut taget.

Hur har försäljningen gått hittills?
– Det har varit en framgång med försäljningen till kund och sedan i juli säljer vi solpaneler på alla 18 varuhus i England. Utrullningen har pågått i cirka tio månader med start i juni 2013.

Vad ligger priset på?
– Ett 2,88 kW-system (24 paneler) i Storbritannien kostar cirka 5 100 pund inklusive fem procent moms. Det inkluderar samtliga centrala komponenter, det vill säga solpaneler, övervakningssystem etcetera, plus installationsservice.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Ikea

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.