lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Illegalt ålfiske ska upptäckas med drönare

Publicerad: 5 april 2018, 12:11

Foto: Greg Clarke/Flickr

Ålen fortlevnad ska möjliggöras med hjälp av drönare och fiskeförbud.


Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har fått tillstånd av Länsstyrelsen att använda drönare för att övervaka strandnära vattenområden längs Skånes kust. Syftet är att upptäcka illegala ålfiskeredskap, så kallade ryskor, som har placerats på botten.
”Trots att ålen är rödlistad och utrotningshotad så sker ett omfattande tjuvfiske efter ål i Sverige. Totalt beslagtog HaV och Kustbevakningen över 360 illegala ålfiskeredskap under 2017. Men det kan röra sig om betydligt fler, det här är de vi upptäckte vid våra kontroller”, säger Ingemar Berglund, chef för avdelningen för fiskförvaltning vid HaV, i en kommentar.

Några drönare har dock ännu ej köpts in och det kvarstår fortfarande att fastställa flera praktiska detaljer. HaV kan därför inte säga när övervakningen ska sätta igång, i vilken omfattning, eller exakt var den kommer att ske. Klart är i alla fall att det kommer att ske under 2018.

Den europeiska ålen utgörs av ett enda bestånd som är starkt hotat och ålen är rödlistad av Artdatabanken. Sedan 2007 är det förbjudet att fiska ål i Sverige för alla utom för yrkesfiskare med licens för att fånga ål. I höstas enades dessutom EU:s fiskeministrar om att införa en begränsning i ålfisket i Nordatlanten. Det innebär att det från september 2018 till januari 2019 är förbjudet att fiska efter ål som är större än 12 centimeter.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev