Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

IMF: Subventionerna till fossilproduktionen – 11 miljoner dollar i minuten

Publicerad: 7 oktober 2021, 10:00

Inget land låter fossilindustrin betala sina egna kostnader, visar ny analys från IMF.

Foto: nielubieklonu

Den Internationella Valutafonden räknar i en ny analys ut att världens fossilindustri finansierades med 5,9 biljoner USD i subventioner under 2020. Det är nästan 11 miljoner dollar i minuten. (Artikeln är uppdaterad)


En ny rapport från Internationella Valutafonden, IMF, visar att den fossila industrin subventioneras med 11 miljoner USD – varje minut. Siffrorna gäller för år 2020 då fossilindustrin totalt mottog 5,9 biljoner USD i subventioner. Enligt IMF finns det i dag inget land i världen som fullt ut låter sin fossilindustri finansiera sina egna ekonomiska och miljömässiga kostnader.

Rapporten har uppmärksammats av Miljöpartiets EU-parlamentariker Pär Holmgren.

”Det här är fullkomligt sanslösa siffror som visar på hur den fossila industrin hålls levande med konstgjord andning. Alternativen finns redan, det handlar bara om att sluta slänga pengar på gårdagens smutsiga teknik. Snart är det klimattoppmöte i Glasgow. Då måste världens länder enas om ett slutdatum för den fossila eran. Det är slut på gratisluncher”, skriver han i en kommentar.

Pär Homlgren riktar också kritik mot Moderaterna i Sverige som han tycker ”gnäller” om att Miljöpartiets politik skulle leda till skattehöjningar.

”Att använda dessa fossila subventioner till den gröna omställningen, vore en mycket bättre lösning än att sänka bensinskatten och därigenom ytterligare subventionera det fossila”, skriver Pär Holmgren.

Läs IMF:s analys

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.